(VIDEO) OSLOBOĐENA VAZDUŠNA BAZA: Ovo su prvi snimci razorene baze Tabka posle poraza terorista!
Foto: Youtube Printscreen

Pobeda sirijskih demokratskih snaga

(VIDEO) OSLOBOĐENA VAZDUŠNA BAZA: Ovo su prvi snimci razorene baze Tabka posle poraza terorista!

Planeta -

Sirijske demokratske snage zauzele su vazdušnu bazu u blizini Rake, za koju kažu da će zameniti tursku bazu Incirlik.

Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima dominiraju Kurdi, objavile su snimak avionske baze Tabka, severno od Rake u Siriji, grada koji je teroristička grupa "Islamska država Irak i Levant" (ISIL) proglasila svojom "prestonicom". ISIL je zauzeo bazu 2014. godine, a SDF je preuzeo kontrolu krajem marta 2017. godine. SDF je objavio snimak sa lica mesta, koji pokazuje olupinu aviona i ruševine hangara.

Upkos vidljivoj šteti, vodstvo SDF-a uvereno je da će baza biti popravljena i da će zameniti tursku vazdušnu bazu Incirlik, kojom se koristi SAD za svoje avione i napade na ISIL. "Avioni koalicije koristiće se Tabkom umesto Incirlikom", rekao je komandant SDF-a Naser Haj Mansur. Međutim, još nema zvanične potvrde za ovakve navode.

Turska smatra kurdske milicije pretnjom za svoju nacionalnu sigurnost, zbog čega je vršila napade na njih u Siriji i Iraku, što je naštetilo odnosima Ankare i Vašingtona, koji podržava kurdske snage.

Vazdušna baza Tabka nalazi se u blizini Rake, a SAD želi da opkoli taj grad na način na koji je to urađeno u ofanzivi na Mosul. Turske vlasti saopštile su da neće učestvovati u ofanzivi ako u njoj budu i kurdske snage. Još nije objavljeno kada bi takav napad na Raku mogao početi.

(Al Jazeera Balkans)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track