Najnovije vesti

LAVROV OČITAO LEKCIJU TILERSONU: Setite se kako ste bombardovali SRJ, državni sekretar SAD zanemeo!
Foto: Fonet 12.04.2017.

Čas istorije

LAVROV OČITAO LEKCIJU TILERSONU: Setite se kako ste bombardovali SRJ, državni sekretar SAD zanemeo!

Planeta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je govoreći o raketnom napadu SAD na Siriju podsetio na prethodne vojne operacije Vašingtona širom sveta uključujući i napad na suverenju SR Jugoslaviju, koji je izveden bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

"Kada je reč o Siriji, razgovarali smo o istorijskim činjenicama i Reks mi je rekao da je on nov čovek u američkoj administraciji, te da ne želi da se bavi prošlošću. Međutim, svet je takav da, ukoliko ne učimo iz istorije, ništa nećemo postići ni u budućnosti", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom u Moskvi.

S tim u vezi, ruski diplomata se osvrnuo i na bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića "zbog koga je NATO započeo rat u centru Evropi i time najgrublje prekršio povelju UN i Helsinški finalni akt", prenosi Sputnjik.

"Bombardovan je repetitor na Avali, što je vojni zločin po svim tumačenjima Ženevske konvencije, bombardovani su stambeni delovi gradova, gađana je i ambasada Kine, mostovi i vozovi. Tek nakon dva meseca, kada je već ponestalo municije i ciljeva, te zemlje su se obratile Savetu bezbednosti", istakao je Lavrov.

On je kao primer naveo i bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, koga su obesili nakon invazije Iraka, kao i ubistvo libijskog vođe Moamera Gadafija.

"Eksperimente zasnovane na svrgavanju diktatora već smo videli i jako dobro znamo kako se završavaju. Pozitivnih primera ne mogu da se setim. Zbog toga, kada je reč o Siriji, Rusija ne igra na kartu pojedinca, kao što je Asad, već se zalaže za dogovor svih zaraćenih strana. Dijalog mora biti inkluzivan, a o sudbini zemlje treba da rešavaju isključivo Sirijci", zaključio je Lavrov.

(Sputnjik Srbija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...