Najnovije vesti

ALBANIJA PRIZNALA I SRBE ZA NACIONALNU MANJINU: Zvanično ih u zemlji ima 155
Foto: Kurir

Konačno

ALBANIJA PRIZNALA I SRBE ZA NACIONALNU MANJINU: Zvanično ih u zemlji ima 155

Planeta
08:32h

Vlada Albanije usvojila je Predlog zakona o zaštiti nacionalnih manjina u kojem je navedeno da se nacionalnim manjinama u toj zemlji smatraju Grci, Makedonci, Vlasi, Romi, Egipćani, Crnogorci, Bošnjaci i Srbi.

Nacionalne manjine su sada formalno priznate zakonomAlbanija prvi put donosi ovakav zakon, a njegovo donošenje uslovila je Evropska unija nastavkom pregovora za članstvo u toj organizaciji.

Ovaj zakon reguliše ostvarivanje prava pripadnicima nacionalnih manjina u Albaniji, u skladu sa odredbama Ustava Albanije, Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina ratifikovane 1999. godine i međunarodnih ugovora iz oblasti ljudskih prava - navodi se između ostalog u tekstu Predloga zakona.

Pripadnici manjina treba da poštuju pravnu državu, teritorijalnu celovitost i suverenitet Albanije.

Zakonom se garantuje predstavljanje i negovanje kultura nacionalnih manjina, etničkih, jezičkih i verskih karakteristika i tradicija, kao i prava u identifikaciji i obrazovanju.

U članu 3 zakona navodi se da su nacionalne manjine sada formalno priznate zakonom, na inicijativu Vlade i na predlog ministra unutrašnjih poslova, a na osnovu zahteva predstavnika manjina.

Prema popisu stanovništva, u Albaniji živi 155, a nezvanično oko 40.000 Srba.

(Vesti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Da li Saša Janković osniva stranku?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...