Grci biraju novu vladu

Sudbonosni izbori

Grci biraju novu vladu

Planeta -
Građani Grčke danas drugi put izlaze na parlamentarne izbore, koji su ključni za budućnost prezadužene zemlje

ATINA - Demokratija.Nakon neuspelog pokušaja formiranja vlade, Grci danas drugi put izlaze na parlamentarne izbore, koji su ključni za budućnost zemlje. Prema poslednjim anketama i analizama, levičarska koalicija Siriza, koju predvodi harizmatični Aleksis Cipras, osvojiće trećinu glasova, dok Novoj demokratiji i PASOK predviđaju po 25 odsto glasova.

Ultradesničarska stranka Zlatna zora, koja je na prvim izborima dobila sedam odsto glasova, sada bi, prema anketama, mogla da osvoji oko četiri odsto i pređe cenzus.Ishod izbora odlučiće da li će nova grčka vlada nastaviti da sprovodi stroge mere štednje kako bi dobijala međunarodnu pomoć ili će odbiti dogovoreni restriktivni paket koji joj nameće ostatak Evrope.Grci su na izborima 6. maja kaznili dve tradicionalno najjače partije - konzervativnu Novu demokratiju i socijalistički PASOK - i okrenuli se radikalnijim strankama, pa je levičarska koalicija Siriza postala druga politička snaga.Harizmatični lider Sirize Aleksis Cipras već je najavio da će ako bude vodio vladu, pocepati sporazume sa EU i MMF o pozajmicama Grčkoj od više milijardi evra. Ipak, Cipras ne želi da napusti evrozonu i zajedničku valutu evro. PASOK i Nova demokratija su obećali da će pokušati da ponovo pregovaraju o delovima paketa kako bi se stimulisala grčka ekonomija.

Skok akcija grčkih banakaGrčke akcije skočile su za 10,12 odsto zahvaljujući rastu akcija banaka, budući da investitori veruju da će predstojeći izbori proizvesti vladu spremnu da nastavi s primenom kontroverznog programa pomoći, koji su Atini ponudili EU i Međunarodni monetarni fond.- Akcije su porasle zbog raširenih glasina da u predizbornim anketama vodi konzervativna Nova demokratija i činjenice da je berza već neko vreme pod intenzivnim pritiskom - ocenio je analitičar Vasilis Kararizos.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja