ZBOG OVOGA MOŽE NA DOŽIVOTNU: Bivša predsednica Južne Koreje optužena za korupciju
Foto: AP

I zvanično

ZBOG OVOGA MOŽE NA DOŽIVOTNU: Bivša predsednica Južne Koreje optužena za korupciju

Planeta -

SEUL - Svrgnuta predsednica Južne Koreje Park Geun-hje optužena je danas za korupciju zbog skandala koji je doveo do njenog opoziva, a te optužbe bi mogle da joj donesu i doživotnu robiju, saopštilo je danas južnokorejsko tužilaštvo.

Parkova se sada suočava s optužbama za korupciju, prinudu, zloupotrebu vlasti i odavanje državnih tajni, navodi se u saopštenju.

Tužioci su podigli optužnicu i protiv Šin Dong-bina, direktora "Lote" grupe, petog najvećeg poslovnog konglomerata u Južnoj Koreji, a na osnovu optužbi da je Parkovoj i njenoj savetnici Čoi Sun-sil ponudio mito od šest miliona dolara u zamenu za unosnu vladinu dozvolu za otvaranje novog fri-šopa.

Podizanje optužnice je najnovije u nizu poniženja za Parkovu, koja je zbačena s predsedničke funkcije masovnim, ali mirnim narodnim protestima. Ona je opozvana krajem prošle godine, a zvanično joj je predsednička funkcija oduzeta u martu. Nalazi se u pritvorskoj jedinici nadomak Seula otkako je uhapšena prošlog meseca na osnovu optužbi da je, u dosluhu sa savetnicom, iznuđivala novac preduzećima, uzimala mito i činila druge prestupe.

Parkova će iz zatvora biti prebačena u Seul, gde će narednih nedelja protv nje početi suđenje, koje će trajati do šest meseci. Još je neizvesno da li će suđenje početi pre specijalnih izbora zakazanih za 9. maj na kojima će biti izabran njen naslednik.

Park Geun-hje (65) izabrana je za prvu ženu predsednika Južne Koreje 2012, a sada će pred sudije biti izvedena s lisicama na rukama, vezana konopcem, a možda i u zatvorskoj odeći. Iako je duboko nepopularna među mnogim Južnokorejcima, ona i dalje ima pristalice, a neki konzervativni političari i mediji već traže za nju oprost od vlasti ukoliko bude proglašena krivom.

Ako bude osuđena, optužbe za korupciju doneće joj kaznu od 10 godina zatvora do doživotne robije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track