RUSIJA SE MORA SHVATITI OZBILJNO! Poslednji predsednik bivšeg SSSR uputio oštru poruku Zapadu
Foto: AP

Novi Hladni rat

RUSIJA SE MORA SHVATITI OZBILJNO! Poslednji predsednik bivšeg SSSR uputio oštru poruku Zapadu

Planeta -

Poslednji pedsednik bivšeg Sovjetskog saveta Mikail Gorbačov upozorio je da se Rusija mora shvatati ozbiljno i optužio Zapad da je odstupio od sporazuma sa Rusijom.

"Nezavisno od toga ko se kako oseća, Rusija mora biti shvaćena ozbiljno kao nacija koja zaslužuje poštovanje, poručio je Gorbačov.

On je, u intervjuu nemačkom dnevniku Bild, kazao da je Zapad, pre svega SAD, odstupio od važnih zajedničkih sporazuma. Podsetio je da su u drugoj polovini 80-tih SSSR i SAD preduzele značajne korake, počele da smanjuju nuklearno naoružanje.

"Samo pomislite na to da je 80 odsto nuklearnog potencijala proizvedeno tokom Hladnog rata uništeno u tim godinama, podvukao je on dodajući da je zapad posle toga iskoristio slabost Rusije nakon raspada SSSR-a da sebe proglasi pobednikom Hladnog rata.

"Principi jednakosti u međunarodnim odnosima su zaboravljeni i stigli smo sada gde smo", naglasio je Gorbačov.

Trka za naoružavanjem je u punom jeku, dodao je on ukazujući da su trupe prebačene u Evropu, uključujući i teško naoružanje.

"Nije tako davno da su snage NATO i Rusije bile stacionirane daleko jedne od drugih. Sada se nalaze nos uz nos", konstatovao je on ukazujući da visoki predstavnici vojski postaju sve militantniji, zbog čega postoje sve indicije da je ponovo nastao Hladni rat. Taj Hladni rat bi mogao postati vreo ako, kako kaže, samo sedimo i ne radimo ništa.

"Nezavisno od toga ko se kako oseća Rusija mora biti shvaćena ozbiljno kao nacija koja zaslužuje poštovanje", poručio je Gorbačov.

Kada je reč o Ukrajini istakao je da niko nije više zabrinut zbog stanja u toj zemlji nego Rusi, pdsećajući da je i njemu majka iz Ukrajine.

"Čini se da postoje snage kojima je u interesu da šire neprijateljstva među Rusima i Ukrajincima i stvaraju tenzije među dve zemlje", naglasio je Gorbačov.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track