EU SE UDVARA KINI Mogerini: Delimo mnoge stavove, razlike ćemo prevazići
Foto: Profimedia I AP

Važna saradnja

EU SE UDVARA KINI Mogerini: Delimo mnoge stavove, razlike ćemo prevazići

Planeta -

Visoka predstavnica EU za spoljnu politku i bezbednost Fedrika Mogerini od boravi na sedmodnevnoj turneji tokom koje će posetiti Kinu, Indiju i Rusiju.

Prva stanica je Kina a uoči posete Mogerini je u intervjuu za kinesku agenciju Sinhua ocenila da saradnja EU i te zemlje nikad nije bila važnija nego sada u trenutku kada je multilatralno globalno rukovođenje dovedeno u pitanje.

"EU i Kina dele stavove kada je u pitanju svetski poredak zasnovan na multilateralizmu i sistemu UN", rekla je Mogerini, dodavši da veće angazozvanje Kine u svetskim pitanjima može da "otvori nove mogućnosti", podsetivši na angazozvanje Kine po pitanju Sirije i Avganistana.

"Znam da u svetu ima onih koji imaju problem kada je reč o poverenju i otvorenosti prema Kini. Ja ne delim takav stav. Kina može da igra veoma pozitivnu ulogu na mnogim poljima, i mi Evropljani smo spremni da pojačamo saradnju u svim tim oblastima", rekla je Mogerini.

Ona je izrazila nadu i da će EU i Kina postići napredak i kada je reč o situaciji na Korejskom poluostrvu.

"Rekla bih i da imamo interes, pre bi se moglo reći obavezu i odgovornost da radimo zajedno po pitanju klimatskih promena i primene Pariskog sporazuma", dodala je šefica spoljne politiek EU.

Ona je priznala da postoje i razlike između dve strane, napomenuvši da je u obostranom interesu da se te razlike budu prevaziđenje.

"Izolacija nije odgovor ni na jedan problem našeg doba", zaključila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track