Spas za evro: Na pomolu velika koalicija u Grčkoj
Foto: REUTERS

Spas za evro: Na pomolu velika koalicija u Grčkoj

Planeta -
Vođa prvoplasirane ND Andonis Samaras pozvao sve stranke "koje su za opstanak Grčke u zoni evra" da se "u ovom kritičnom času" okupe u "vladi nacionalnog spasa"

BEOGRAD/ATINA - Konzervativna Nova demokratija (ND) vodi posle prebrojanih 45 odsto glasova sa današnjih poslaničkih izbora u Grčkoj, proizlazi iz rezultata koje saopštava Centralna izborna komisija kako prebrojavanje odmiče. ND ima 30,37 odsto glasova, druga je koalicija levice Siriza sa 26,18 odsto, a treći socijalistički PASOK, sa 12,73 odsto.

Po najnovijim rezultatima samo su dve prvoplasirane stranke na današnjim izborima popravile rezultat u odnosu na prethodne, takođe prevremene, poslaničke izbore, održane 6. maja. Posle njih nije mogla biti uspostavljena poslanička većina, te ni biti izabrana vlada, zbog čega su izbori ponovljeni danas. Ostale stranke koje po dosadašnjim rezultatima ulaze u Skupštinu Grčke (cenzus je tri odsto) su izgubile nešto glasova u odnosu na prethodne izbore 6. maja. To su: Nezavisni Grci (desnica) sa 7,44 odsto, neonacistička Hrisi Avgi (Zlatna zora) sa 6,97 odsto, Demokratska levica sa 6,03 odsto i Komunistička partija Grčke (KKE) sa 4,44 odsto. Po prvoj zvaničnoj proceni raspodele poslaničkih mesta proizlazi da će u Skupštini koju čini 300 poslanika, ND imati 131, Siriza 69, PASOK 34, Nezavisni Grci 20, Hrisi Avgi 18, Demokratska levica 16 i KPG 12 mandata.

Vođa prvoplasirane ND Andonis Samaras je večeras u prvom obraćanju posle izbora pozvao sve stranke "koje su za opstanak Grčke u zoni evra" da se "u ovom kritičnom času" okupe u "vladi nacionalnog spasa". Ta formulacija gotovo automatski isključuje Sirizu jer ona zahteva otkazivanje sporazuma sa stranim poveriocima, što oni tumače kao "samoisključivanje" Grčke iz zone evra i njen povratak na drahmu.

Predsednik trećeplasirane stranke, socijalističkog PASOK-a je zbog raspodele poslaničkih mesta. koju izgleda da objavljivanje preostalih rezultata glasanja neće bitno promeniti, pozvao pobednika Samarasa da formira koalicionu vladu koju bi činili ND, Siriza, PASOK I Demokratska levica, te bi takva grupacija imala jaku većinu sa 240 od 300 glasova. Predsednik Sirize Aleksis Cipras je večeras, međutim, već rekao grčkim medijima da ne želi ni da pokuša da formira vladu, ako u tome ne uspe prvoplasirana ND. Proizlazi da zato može nastati "velika koalicija" koju bi činile dve tradicionalne stranke - ND i PASOK, i Demokratska levica, sa ukupno 181 poslanikom, koje se zalažu za ostanak u zoni evra, uz pregovore sa poveriocima o merama za stimulisanje privrednog razvoja koje bi omogućile Grčkoj da lakše vrati veliki državni dug.

Po Ustavu, predsednik Republike Karolos Papuljas će sutra u podne vođi prvoplasirane stranke – Samarasu (ND) dati mandat da formira poslaničku većinu i novu vladu, za šta će on imati tri dana. Međutim, vođa PASOK-a Venizelos je večeras pozvao predsednika, takođe socijalistu, Papuljasa da smesta pređe na drugu predviđenu fazu - sastanak sa šefovima stranaka koje su ušle u Skupštinu, radi formiranja "široke koalicione vlade", odnosno "velike koalicije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track