Najnovije vesti

DEVOJČICE OSTALE TRUDNE POŠTO SU IH SILOVALI ROĐACI: Ali to nije najgora stvar sa kojom se susreću
Foto: Profimedia

Nehumani propisi

DEVOJČICE OSTALE TRUDNE POŠTO SU IH SILOVALI ROĐACI: Ali to nije najgora stvar sa kojom se susreću

Planeta

Perla je bila 12-godišnjakinja koja živi u Kaza Rosa Mariji u glavnom paragvajskom gradu Asunsion. Kad je imala deset godina silovao ju je brat, pa je godinu dana kasnije postala majka.

Ona je jedna od nekoliko stotina devojčica koje su prešle prag utočišta za djevojčice-majke i njihovu decu koju je osnovala lokalna katolička crkva. Neke među njima su mlađe od devet godina. "Kada su toliko mlade 'iskočile' iz uobičajenog porodičnog života i došle ovde, to za njih može biti jako teško. Ali mi im pružamo zdravstvenu pomoć, odeću i hranu, pa se vrlo brzo prilagode“, rekla je Kilsa Vera koja je zadužena za njih. Takav je slučaj i sa Mercedes koja je ostala trudna sa 12, nakon što ju je silovao očuh. Odahnula je kada je stigla u Kasa Rosa Mariju.

"Kada sam živela kod kuće, život mi je bio grozan. Sve je puno bolje otkad sam došla u Asuncion. Želim da studiram kulinarstvo, završim školovanje i idem na fakultet. Želim najbolje svojoj kćeri i ne želim joj da ikada iskusi ono kroz što sam ja prošla“, ispričala je Mercedes. U ovom utočištu za decu-majke sve se devojke potiču na studiranje kako bi se zaposlile i izdržavale decu. Prema podacima paragvajskog Ministarstva zdravlja, 704 devojke, koje imaju do 14 godina, rodile su 2014. godine. Drugim rečima, svaki dan po njih dve.

Ali prava cifra mogla bi biti i puno veća jer je prikupljanje podataka nepouzdano, posebno u udaljenim zajednicama, a neke od njih se nalaze i u vrlo zabačenim područjima. "Broj raste iz godine u godinu, što ga čini rastućim problemom. To je alarmantna situacija. Desetogodišnjakinji koja je postala majka, život je ograničio putanju. Gubimo previše dragocenih života za budućnost“, kaže je Mirta Rivalora iz UNFPA, UN-ova Fonda za stanovništvo.

U Engleskoj i Velsu, na primer, sa populacijom od 57 miliona ljudi - što je osam puta više od paragvajske, bilo je 1378 slučajeva začeća devojčica koje su mlađe od 14 godina u 2013. Pobačaj je u Velikoj Britaniji legalan, pa je tako većina tih trudnoća i završila. Međutim u Paraguvaju, abortus je dozvoljen samo ako je život majke u opasnosti.

Desetogodišnja Mainumbи završila je na naslovnicima iz istog razloga. Požalila se na bolove u stomaku. Majka ju je vodila u različite klinike, ali bol nije popuštao. Tri meseca kasnije, bolnički lekar pregledao je ultarzvukom i otkrio da je već 20 nedelja trudna. DNK analiza je pokazala da je zlostavljač Mainumbin očuh. Mediji su se zainteresirali za slučaj kad joj je uhapšena majka zbog zlostavljanja, koja je zatvorena na dva meseca prilikom kojih joj nije dopušteno da se vidi sa kćerkom.

Amnesti Internešenal je pokrenuo kampanju da se Mainumbi dopusti pobačaj, pa je  grupa stručnjaka UN-a za ljudska prava kritikovala Paragvaj, ali su tamošnje vlasti ostale ravnodušne. "Psihološke procene kojima je Mainumby podvrgnuta, pokazale su da je ona bila srećna devojčica, devojčica bez ikakvih problema. I jedina otvorena opcija za nas, budući da život devojčice nije bio ugrožen, jeste da nastavi sa trudnoćom", rekao je paragvajski ministar zdravlja, dr. Antonio Barios.

Mainumbi je rodila devojčicu, ali neki Paragvajci misle da se vlada kocka sa zdravljem dece jer je trudnoća puno rizičnija za devojčice i tinejdžerke nego za odrasle žene. "Ovde postoji jako snažan verski fundamentalistički uticaj“, kazala je Elba Nunjez, koordinatorka feminističke mreže Kladem. "Na kraju je potrebno da se dokaže da desetogodišnjakinja ne može biti majka u Paragvaju... Seksualno zlostavljanje je problem, ali prisiljavanje deteta na trudnoću je takođe problem, a to je ujedno i pitanje ljudskih prava".

Nezakoniti pobačaj je dostupan, samo ako  porodica  devojčice može da plati. Ali ne postoje pouzdani podaci kao ni broj žena koje su umrle zbog posledica takvih procedura jer su 'stvari pošle loše'. Nunjez je razgovarala sa decom u Koncepcionu, severno od Asunsiona, koja  dobro znaju za takve slučajeve.

Siromašna deca kažu 'Da, događa se to ovde...Devojke imaju groznicu, jedva dišu i onda umiru'. Bogatija deca znaju i koje tačno klinike rade pobočaje i koliko koštaju. Pobačaj nazivaju 'upalom slepog creva sa malom nogom'. Devojke ne dolaze u školu po nekoliko nedelja i sva djeca znaju da one imaju upalu slepog creva sa malom nogom“. Često se iza priče o dečjoj trudnoći krije priča o seksualnom zlostavljanju – oko 600 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece ispod 14 godina stiže do državnog tužilaštva svake godine, iako počinioci često izbegnu kaznu.

"Ono što vidimo nije ukupna slika zlostavljanja u Paragvaju. A tu je i nekažnjavanje, verujemo da upravljamo sa 30 odsto slučajeva. Takođe, kazne su kratke, najčešće dobiju tri ili pet godina za zlostavljanje, a kasnije nastavljaju slobodno da žive i zlostavljaju", kaže stručna tužiteljka Teresa Martinez Akosta. Ali, dodaje kako postoji jedna važna pozitivna promena. "Sada ipak dobijamo više slučajeva, do pre nekoliko godina niko ništa nije prijavljivao, ali sada komšije i učitelji dolaze kod nas  sa informacijama“.

Spremnost na prijavljivanje zlostavljanja od nacionalne je pomoći kako bi se reagovalo na zlostavljanje dece, a u samo mesec dana mesecu Mainumbine trudnoće, broj poziva skočio je sa 750 na 950, piše BBC.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Šta Vučić kaže o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova ?

(Express.hr)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...