Kineski kosmonauti spavaju stojeći!
Foto: REUTERS

Božanski brod

Kineski kosmonauti spavaju stojeći!

Planeta -
Umotavaju se u vreću za spavanje zakačenu za zid kabine, a na raspolaganju imaju više od 50 jela, skuvanih na Zemlji

PEKING - Troje kineskih astronauta, posada broda Šendžu 9 koji je u subotu lansiran u svemir, vodiće udoban život tokom boravka u kosmosu, piše Čajna dejli.

Direktor kineskog Astronaut centra Čen Šanguang rekao je da u svemirskom brodu i modulu Tjangong 1, sa kojim se brod jutros spojio u orbiti, savršeno funkcioniše uređaj za održavanje odgovarajuće temperature, vlage i vazdušnog pritiska.

Troje astronauta, jedna žena i dva muškarca, provodiće naučne eksperimente u modulu Tjangong-1. Oni će u modulu spavati, dok će se hraniti u brodu Šendžu 9, gde im se nalazi i toalet. Oni će živeti i raditi u prostoru površine 15 kvadratnih metara.

U delu za spavanje postoje dve odvojene "spavaće sobe", kako bi astronauti imali privatnost. Iako ih je troje, jedan uvek mora da bude na dužnosti, zbog čega su dve "sobe" dovoljne.Pre spavanja astronauti se umotavaju u vreću za spavanje zakačenu za zid kabine. Buku koja se u brodu čuje neprekidno blokiraju čepovima za uši.

Za odmor na raspolaganju imaju oko sedam sati dnevno, a spavaju u stojećem položaju. Obe kabine opremljene su telefonima za međusobni kontakt. Nivo osvetljenja u kabinama može se prilagođavati po nahođenju.

Što se hrane tiče, astronauti na raspolaganju imaju više od 50 jela, skuvanih i spakovanih na Zemlji. Kao i na Zemlji, ješće tri obroka dnevno. Hranu će pre jela moći da podgreju, a na raspolaganju su im i dodaci kao čili sos i kečap. Među pićima su čaj od limuna i voćni sok.

Svaki astronaut će dnevno piti u proseku 2,2 litra vode, a to će činiti tako što će u usta staviti cevčicu iz koje će im, kada pritisnu dugme, voda curiti u usta.

U modulu Tjangong 1 nalaze se i laptopovi, na kojima astronauti mogu da gledaju filmove, slušaju muziku ili pretražuju internet. Tu su i privatne prostorije, iz kojih članovi posade mogu da telefoniraju svojim porodicama. Za vežbanje mogu da koriste sobne bicikle.

Liu Vang (33), 45-godišnji Đing Haipeng i 43-godišnji Liu Vang ostaće u svemiru 13 dana, tokom kojih će sprovoditi naučne eksperimente.

Misija "Božanski brod" deo je projekta čiji je cilj da Kina do 2020. godine u svemiru završi svoju stalnu orbitalnu stanicu.

Liu Vang prva je Kineskinja u svemiru. Valentina Terješkova iz Sovjetskog Saveza bila je prva žena koja je putovala u svemir, 1963 godine. Američka svemirska agencija NASA je godinama isključivala žene iz svemirskog programa, prva Amerikanka koja je otišla u svemir bila je Seli Rajd 1983. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track