(VIDEO) ZAVRŠENO GLASANJE U FRANCUSKOJ: Prema prvim rezultatima Le Pen prva, Makron drugi
Foto: Reuter 23.04.2017.

Izborni dan

(VIDEO) ZAVRŠENO GLASANJE U FRANCUSKOJ: Prema prvim rezultatima Le Pen prva, Makron drugi

Planeta -

Predsednica Nacionalnog fronta Marin le Pen vodi u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, prvi su preliminarni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske. Nakon 44,89 odsto prebrojenih glasova, Le Penova je osvojila 24,3 odsto ukupnog broja glasova, dok je na drugom mestu Emanuel Makron sa 22,28 procenata.

22:35 - Francuski predsednik Fransoa Oland čestitao je danas nezavisnom centrističkom kandidatu za predsednika Francuske Emanuelu Makronu.

Olandov kabinet saopštio je da je on pozvao Makrona telefonom kako bi mu čestitao što ulazi u drugi krug, gde će se, prema predviđanjima, suočiti s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, mada tom prilikom nije izričito podržao Makrona.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

I predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras Emanuelu Makronu na kvalifikaciji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj i poželeo mu sve najbolje u odlučujućem nadmetanju 7. maja s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

22:30 - Sukobi u Parizu - uhapšeno troje, jedna žena povređena

U istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, večeras su izbili sukobi demonstranata i policije posle informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, pri čemu je policija ispalila suzavac kako bi rasterala sve nemirnije demonstrante.

AFP prenosi da su neki među levičarskim demonstrantima bacali flaše i petarde na policajce, a policija je saopštila da su tri osobe uhapšene.

Navodi se da je jedna žena na protestnom skupu povređena i da su pozvani i vatrogasci.

22:25 - Melanšon odbija da prizna poraz, čeka konačne rezultate

Kandidat krajnje levice Žan-Lik Melanšon odbio je večeras da prizna poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj. Melanšon je, obraćajući se pristalicama, rekao da će sačekati konačne rezultate.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Prema dosadašnjim prebrojanim glasovima, oko 50 odsto, Melanšon je na četvrtom mestu.

22:15 - Nakon prebrojenih 50 odsto listića, Marin le Pen vodi sa 24,1 odsto, dok je na drugom mestu Emanuel Makron sa 22,44 procenta.

Na trećem je Fransoa Fijon sa 19,57 odsto, a na četvrtom Žan Luk Melanšon sa 18,28.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

22:05 - Žan-Mari Le Pen, otac Marin Le Pen koja se kao kandidatkinja krajnje desnice, prema prvim delimičnim rezultatima, kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, opisao je večeras njenog glavnog takmaca Emanuela Makrona kao "misterioznog kandidata", javljaju francuski mediji.

"Pravi kandidat sistema je Emanuel Makron, koji je bio ministar Fransoa Olanda i Manuela Valsa", rekao je Žan-Mari Le Pen za francusku televiziju BFM.

Foto: AP
Foto: AP

On je nezavisnog centrističkog kandidata za predsednika Francuske opisao kao "misterioznog kandidata koji postiže uspeh onako maskiran i nasmejan".

I Žan-Mari Le Pen, bivši predsednik stranke Nacionalni front je, kao i njegova ćerka, svojevremeno ušao u drugi krug predsedničkih izbora 2002. godine, a sa Marin, inače, ima nesuglasice zbog stavova, zbog čega je i isključen iz stranke.

21:55 - Marin Le Pen proglasila je večeras pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu".

Foto: AP
Foto: AP

"Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite", rekla je ona sa širokim osmehom na licu, obrativši se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu

21:37 - Delimični zvanični rezultati: Le Pen vodi, Makron odmah iza

Kandidat krajnje desnice Marin Le Pen vodi u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj sa 25 odsto, a za njom sledi centrista Emanuel Makron, pokazali su prvi delimični zvanični rezultati na osnovu prebrojanih nešto više od 19 odsto glasova.

AP napominje da su ovo rezultati sa glasačkih mesta u većinom ruralnim mestima koja naginju desnici, dok se glasovi iz urbanih delova, koji naginju levici, broje kasnije.

21:32 - Fijon priznao poraz, glasaće za Makrona Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je večeras poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj i poručio da će u drugom krugu glasati za Emanuela Makrona koji će, prema anketama, ukrstiti koplja sa Marin Le Pen.

Makron je rekao da će Francuska bankrotirati ako na izborima pobedi kandidat krajnje desnice Le Pen.

"Nema drugog nego da se glasa protiv krajnje desnice. Ja ću glasati za Emanuela Makrona", rekao je Fijon pristalicama.

Fijon, koji je nekada važio za favorita, rekao je da se tokom kampanje suočio sa mnogim preprekama koje su bile okrutne.

21:25 - Predsednička kandidatkinja Marin le Pen izjavila je da pred Francuzima trenutno stoji izbor – ili biraju zemlju sa zaštićenim granicama ili državu u koju mogu ući teroristi.

Ona je rekla da će u drugoom krugu predstavljati kandidata „iz naroda“, kao i da je nastupilo vreme da se Francuska najzad oslobodi.

„Savladali smo prvu fazu na putu ka Jelisejskoj palati“, istakla je ona.

Le Penova je takođe ocenila da je učinak prethodnog francuskog predsednika Fransoa Olanda bio katastrofalan.

21:19 - Nezavisni centristički kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj, 39-godišnji Emanuel Makron, bio bi najmlađi predsednik Francuske posle Luj-Napoleona Bonaparte.

Napoleon je imao 40 godina kada je došao na vlast 1848.

21:10 - Sukobi demonstranata i policije u centru Pariza posle informacija da je Marin le Pen nakon Emanuela Makrona osvojila najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora.

Najmanje jedan demonstrant je ranjen prilikom sukoba sa policijom na trgu Bastilja u Parizu, prenosi reporter RIA Novosti sa lica mesta.

21:01 - Ko je Marin Le Pen? Marin Le Pen, liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, koja će prema prvim projekcijama ući u drugi krug predsedničkih izbora, ima tvrdokoran stav o imigraciji ali je lično pokušala da delimično ublaži radikalno desničarsku politiku svoje stranke i njene kontroverzne stavove o strancima.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

Zalaže se za automatsko izbacivanje nelegalnih imigranata uz smanjivanje broja legalnih migranata na 10.000 godišsnje, zatvaranje "ekstremističkih džamija" i davanje prioriteta Francuzima u dodeli socijalnih stanova.

20:54 - Šef predizbornog tima liderke krajnje desnice Marin Le Pen, David Rašlin, izjavio je večeras da je njena kvalifikacija za drugi krug predsedničkih izbora, koji će biti održan 7. maja, pretvorila taj odlučujući krug u "referendum za ili protiv globalizacije".

Foto: Reuter
Foto: Reuter

20:45 - Francuska policija bila je primorana da koristi dimne bombe protiv demonstranata koji su se okupili večeras na trgu Bastilja u Parizu.

Kako je saopšteno, policija je bacila dimne bombe nakon što su demonstranti počeli da lome barikade. Sličan protest održan je i u subotu kada se okupilo preko 2.000 građana, a policija je tada koristila suzavac kako bi oterala demonstrante.

20:43 - Ko je Emanuel Makron? Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", koji, prema anketama, sigurno ulazi u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, bivši je bankar koji se nikada dosad nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjem predsedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.

Foto: Reuter 23.04.2017.
Foto: Reuter 23.04.2017.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svetu".

20:40 - Svoje oduševljenje nije krila ni Marion le Pen, nećaka liderke Nacionalnog fronta, koja se sa oduševljenjem na Tviteru proslavila rezultat Marin le Pen, napisavši: Ovo je velika pobeda za francuske patriote.

20:35 - Predsednički kandidat Emanuel Makron, koji je prema preliminarnim podacima uzeo najveći broj glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, izjavio je da je Francuska danas okrenula novi list u političkom životu te zemlje.

Istovremeno, premijer Francuske Bernar Kaznev pozvao je sve demokratski orijentisane birače da u drugom krugu glasaju za Makrona.

20:30 - Pristalice Makrona počele su da slave pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora.

Pristalice Makrona koje su se okupile u njegovom izbornom štabu burno su aplaudirale na vest da je osvojio najveći broj glasova.

20:25 - U drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj ulaze nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, javljaju mediji pozivajući se na rezultate anketa.

Prema rezultatima istraživanja više instituta, Makron je u danas održanom prvom krugu glasanja osvojio od 23 do 24 odsto glasova, dok je Le Pen dobila nešto manje - od 21,6 do 23 odsto glasova, prenosi AFP.

Figaro, međutim, navodi da su Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon - 19 odsto.

Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije.

20:20 - Izlaznost na predsedničkim izborima u Francuskoj iznosila je 81 odsto.

20:15 - U prvom krugu predseničkih izbora u Francuskoj Makron je osvojio 23,7 odsto ukupnih glasova, dok je Le Penova 21,7 procenata, saopštio je IPSOS.

Francuski mediji ocenjuju da će najverovatnije Makron i Le Penova proći u drugi krug izbora. Istovremeno, prema IPSOS-u Melanšon je osvojio 21,7 odsto glasova, dok za Fijona glasalo 19,5 birača.

20:00 - Bivši francuski ministar ekonomije Emanuel Makron je za sada osvojio 26 odsto glasova, dok je odmah iza njega sa 23 procenta liderka Nacionalnog fronta Marin le Pen, preliminarni su podaci na predsedničkim izborima u Francuskoj koje je objavila belgijska televizija RTBF.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

Istovremeno, navodi se da je za Fransoa Fijona glasalo 17 procenta, dok je Žan Luka Melanšona podržao 21 procenat birača.

19:57 - Bivši francuski ministar ekonomije Emanuel Makron je za sada osvojio 26 odsto glasova, dok je odmah iza njega sa 23 procenta liderka Nacionalnog fronta Marin le Pen, preliminarni su podaci na predsedničkim izborima u Francuskoj koje je objavila belgijska televizija RTBF.

Istovremeno, navodi se da je za Fransoa Fijona glasalo 17 procenta, dok je Žan Luka Melanšona podržao 21 procenat birača.

19:53 - Dva muškarca osumnjičena za planiranje napada uoči prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj optuženi su danas za terorizam, saopštilo je francusko tužilaštvo. Nakon što su pretražile njihov zajednički stan u Marseju, vlasti su saopštile da su tamo pronašle puškomitraljez, poštolje, tri kilograma eksploziva TATP i bombu ručne izrade, kao i zastavu Islamske države.

19:42 - Prema procenama izlaznost će biti preko 80 procenata. Birališta u većim gradovima zatvaraju se u 19, a u manjim u 20 sati.

19:25 - Prvi preliminarni rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj biće objavljeni večeras pre ponoći, a bilo kakvo objavljivanje anketa ili komentarisanje glasanja u samoj Francuskoj tokom trajanja izbora može da vodi novčanoj kazni od 75.000 do 350.000 evra.

18: 52 - Posle proglašenja rezultata mogući teroristički napadi. Francuske obaveštajne službe stavile su u vrh liste pretnji za današnji dan terorističke napade i spontane proteste do kojih bi moglo doći po objavljivanju preliminarnih rezultata prvog kruga izbora za predsednika Francuske. Prema procenama francuske policije, opasnost od nasilnih protesta je čak još veća ukoliko kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon danas uspeju da se plasiraju za drugi krug izbora.

18:32 - Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je tvit u kom građanima poručuju da, ako nisu glasali na današnjim predsedničkim izborima, još imaju vremena da to učine.

"Da li ste zaboravili da izađete i glasate? Nije još kasno, imate vremena do 19, odnosno 20 časova!", navodi se u poruci objavljenoj na Tviter nalogu francuskog MUP-a.

17:42 - Do 17 sati u prvom krugu glasanja na predsedničkim izborima u Francuskoj, na birališta je izašlo 69,42 odsto glasača, saopštilo je danas francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Navedeno je da je ova izlaznost malo manja od one ostvarene na prethodnim izborima 2012. kada je u istom periodu glasalo 70,59 odsto birača. Na predsedničkim izborima održanim 2007. izlaznost je do 17 sati bila 73,87 odsto, a 2002. je iznosila 58,45 odsto.

17:05 - Prema podacima izlaznih anketa nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i liderka ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen vode u prvom krugu predsedničkih izbora u evropskom delu Francuske, dok krajnje levičarski kandidat Žan-Lik Melanšon vodi u francuskim prekomorskim teritorijama.

Foto: AP
Foto: AP

16:55 - Nepoznati muškarac je danas u gradu Ruanu na severu Francuske iz puške ranio jednog čoveka. Čovek je ranjen u noge, a tokom incidenta su se čuli višetruki pucnji. Procena policije je da se radi o privatnoj nesuglasici dva muškarca.

15: 45 - Odlazeći predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je danas da bi najbolja poruka predsedničkih izbora bila "da pokažu da je demokratija jača od svega" tako što će građani izaći na glasanje.Oland, koji se nije ponovo kandidovao za predsednika, nadgledao je čvrste mere bezbednosti za prvi krug glasanja danas, u cilju sprečavanja eventualnih incidenata nakon napada koji se dogodio u Jelisejskim poljima u četvrtak.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

15:00 - Prema istraživanjima javnog mnjenja, u drugi krug će verovatno ući kandidatkinja desnice Marin le Pen i nezavisni centrista Emanuel Makron. Izgledi konzervativca Fransoa Fijona da uđe u drugi krug znatno su opali pošto je otkriveno da su njegova supruga i deca imali dobro plaćene državne fiktivne poslove.

14:00 - U prvom krugu izbora, četiri kandidata imaju izgleda da uđu u drugi, odlučujući i obavezni krug, koji će uslediti dve nedelje kasnije, a u kojem će na megdan izaći dva kandidata sa najboljim rezultatima iz prvog kruga. Do sada nijedan kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj nije izabran u prvom, već u drugom krugu koji će ovog puta biti 7. maja.

13: 30 - Prilikom glasanja predsedničke kandidatkinje Nacionalnog fronta Marin le Pen došlo je do incidenta, kada ju je sačekao šest aktivistkinja feminističke grupe Femen - u toplesu.

13: 15 - Glasačko mesto Bezansonu, na istoku Francuske, evakuisano je danas pošto je ispred birališta ostavljeno ukradeno vozilo sa uključenim motorom, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

12:45 - Nikola Dipon-Enjan bio je prvi od 11 kandidata koji je izašao na biralište u predgrađu Pariza. Zatim je glasala i kandidatkinja Radničke partije Natali Arto u Pantenu, u Pariskom regionu. Emanuel Makron je sa suprugom glasao u priobalnom gradu Le Tuke na severu Francuske, dok je Marin le Pen glasala u mestu Enan Bomon.

12:00 - Kandidati u prvom krugu predsedničkia izbora su Fransoa Fijon (desnica), Benoa Amon (levica), Emanuel Makron (centrista), Nikola Dipon-Enjan (suverenista), Žan-Lik Melanšon (radikalna levica), Natali Arto (Radnička partija), Marin le Pen (ekstremna desnica), Fransoa Aselino (evroskeptik), Žak Šeminad, politički veteran koji ne pripada nijednoj stranci, centrista Žan Lasal i radikalni levičar Filip Putu.

11:00 - Izbori se prvi put održavaju u Francuskoj dok je na snazi vanredno stanje. Uvedeno je posle terorističkih napada 2015, dok je ove nedelje došlo do napada u Parizu u kojem su poginuli policajac i napadač, a ranjene tri osobe. Izbore obezbeđuje 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika.

10:00 - Na predsedničkim izborima u Francuskoj, do 10 sati glasalo je 28,5 odsto glasača, što je nešto više nego 2012. godine, kada je odziv bio 28,29 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Foto Reuters
Foto Reuters

09:00 - Skoro 47 miliona Francuza pozvano je na izbore, čiji je ishod neizvestan zbog tesne razlike među favoritima u prvom krugu - Makrona, Le Penove, Fijona i Melanšona.

08:00 - Ukupno 66.646 biračkih mesta otvoreno je tačno u 8.00, a biće zatvoreno zatvoreno u 20.00, posle čega se mogu očekivati prve procene sa birališta. Zbog velikog broj neodlučnih birača, analitičari očekuju manji odziv birača.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja