(FOTO) MAJSTORI KOPIJA: 5 američkih superoružja koje je ukrala Kina
Foto: Profimedia

SKORO KAO ORIGINAL

(FOTO) MAJSTORI KOPIJA: 5 američkih superoružja koje je ukrala Kina

Planeta -

Kineska vojska morala je na neki način da održi korak sa Zapadom tokom ranog perioda razvoja, a metoda kopiranja američkih superoružja bila je jedna od načina da se to postigne.

Vojnoindustrijski kompleks Kine poslednjih godina teško održava korak s tempom rasta njenih oružanih snaga. Nakon incidenta na trgu Tjenanmen 1989. godine, Zapad je ovoj istočnoazijskoj zemlji uveo sankcije na uvoz oružja i visokih tehnologija namenske industrije. Kineska vojska se u međuvremenu dovijala na razne načine, održavajući tehnološki razvoj uz pomoć štapa i kanapa, a proizvodi njene industrije su prečesto ličili na već postojeća američka rešenja, piše Newsweek.rs.

HOVERKRAFT TIP 762 Tip 726 "Jui", predstavlja doslednu kinesku kopiju američkog dizajna plovila na vazdušnom jastuku od kog se razlikuje jedino po smanjenim dimenzijama i kapacitetu od svega 60 tona. Toliko je, ipak, dovoljno da se prenese jedan tenk, poput kineskog Tip 99 aparata. "Jui" će dobro doći Kini u osnaživanju pozicija na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru.

CQ PUŠKA

Original, laka puška modela AR-15 koju je konstruisao Judžin Stoner koristila se u američkoj vojci, najviše u okviru ekspedicionih trupa. NORINCO, Severnokineska industrijska korporacija, decenijama je proizvodila kopiju ove američke puške pod oznakom CQ. Naravno, bez dozvole. Danas, Kina koristi modernizovanu verziju tog oružja za opremanje specijalnih jedinica vojske i policije.

DONGFENG EQ2050 MENGŠI "HRABRI VOJNIK"

Američki M998 Hamvi, višenamensko je transportno vozilo s pogonom na sva četiri točka. Reč je o direktnom nasledniku legendarnog Vilisovog džipa iz Drugog svetskog rata. Am Dženeral je pokušao da izveze Hamvi u Kinu krajem osamdesetih godina prošlog veka, ali je posao propao zbog tvrdnji kineske strane da je reč o isuviše velikom i nezgrapnom vozilu. Međutim, nakon Zalivskog rata, Kinezi su se predomislili. Od jednog Hamvija dobijenog na poklon i još nekolicine koje su pazarili na slobodnom tržištu, kineski inženjeri su napravili kopiju koja je kasnije u proizvodnji ponela naziv EQ2050.

Z-20 HELIKOPTER SREDNJEG DOMETA Američka vojska je 1979. dobila novi helikopter tipa UH-60 Black Hawk (Crni Jasteb). Nova letelica bila je dobro oklopljena i značajno brža od svog prethodnika, legendarnog UH-1 Hjuija iz vijetnamskog rata. I UH-60 ima kineskog brata blizanca. Reč je o modelu Z-20 Harbin, čiji je dizajn nastao na osnovu dekonstrukcije 24 Crna Jastreba koliko je Kina uvezla pre uvođenja embarga. Promene u odnosu na američki original uključuju izneme kokpita, repa, i dodatni krak na glavnoj elisi.

RAZARAČ TIP 052D

Arlaj Burk, američka klasa razarača opremljenih navođenim raketama, prva je serija brodova proizvedena na osnovu borbene platforme Aegis. Veliki SPZ-1d radari, ugrađeni u komandni most broda, osmišljeni su da odbiju masovne vazdušne napade. Kineski razarači Tip 052D očigledno su inspirisani svojim američkim parnjacima. Ipak, za razliku od ostalih aparata s ove liste, Tip 052D ne predstavlja direktnu kopiju američkog plovila, već je pre nastao po uzoru na širi koncept koji stoji iza savremenog višenamenskog razarača zaduženog za obezbeđivanje flote nosača aviona.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

ALBANSKO PITANJE I EVROPSKA UNIJA: Šta stoji iza Raminih i Tačijevih priča o ujedinjenju Albanaca

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Melanija, Ivanka, Ivana, Marla: Uloga žena u Trampovom svetuNA KORAK OD POTPUNE KLANICE: Da li je Amerika spremna za Drugi korejski rat?

ANALIZA DIPLOMATSKIH ODNOSA DAMASKA I VAŠINGTONA: Hafiz i Bašar namučili devet američkih predsednikaNEWSWEEK PREDSTAVLJA Kad više nemaš kud: Kletva, poslednja linija odbrane

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track