Najnovije vesti

OŠTAR ODGOVOR IZ VAŠINGTONA: Nije isključen udar na Severnu Koreju
Foto: Youtube Printscreen

Zapaljiva situacija

OŠTAR ODGOVOR IZ VAŠINGTONA: Nije isključen udar na Severnu Koreju

Planeta

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli nije isključila mogućnost udara SAD protiv Severne Koreje ako Pjongjang bude testirao novu nuklearnu raketu.

Hejli je gostovala na više tv stanica i tom prilikom je pohvalila ulogu Kine koja pokušava da izvrši pritisak na Severnu Koreju da prekine sa testiranjima raketa. Tom prilikom kritikovala je severnokorejskog lidera Kim Džong Una kao "nestabilnog i paranoidnog", prenela je agencija AP.

 

"Nećemo uraditi nešto sem ako nam ne da razlog da nešto učinimo, kao što je napad na američku vojnu bazu ili upotreba interkontinentalne balističke rakete", kazala je Hejli.

 

Evo jedne od starijih izjava američke ambasadorke:

 

 

Na pitanje šta će se dogoditi ako Severna Koreja bude ponovo testirala rakete, Hejli je za NBC odgovorila:"Mislim da onda predsednik stupa na scenu i odlučuje šta će da usledi".

 

Severna Koreja često obeležava važne datume demonstracijom vojnih kapaciteta, a južnokorejski zvaničnici tvrde da postoji mogućnost da Pjongjang danas povodom proslave dana severnokorejske vojske izvede šestu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP.

 

 

Agencija ocenjuje da bi ovakvi potezi mogli da predstavljaju test za politiku koju prema Severnoj Koreji razvija predsednik SAD Donald Tramp, koji se izgleda priklonio strategiji pritisaka na Pjongjang uz pomoć Kine, jedinog velikog severnokorejskog saveznika, umesto vojnih opcija ili pokušaja svrgavanja vlade Severne Koreje.

 

Predsednik Kine Si Djinping poručio je Trampu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost oko problema Severne Koreje i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 

(Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...