OVO JE JEDINA VOJSKA KOJOJ SE DŽIHADISTI IZVINJAVAJU: Plaše ih se više od Amera i Rusa!
Foto: Profimedia

Prpa

OVO JE JEDINA VOJSKA KOJOJ SE DŽIHADISTI IZVINJAVAJU: Plaše ih se više od Amera i Rusa!

Planeta -

Bivši izraelski ministar odbrane Moše Jalon izjavio je da se teroristička organizacija Islamska država na sirijskom delu Golanske visije jednom izvinila za napad na izraelsku jedinicu.

"Bio je jedan slučaj nedavno kada je ID otvorila vatru i izvinila se", rekao je Jalon prenose danas izraelski mediji.

To je očigledno bila aluzija na sukob koji se dogodio blizu sirijske granice prošlog novembra, kada su izraelski vojnici razmenjivali vatru sa saveznicima Islamske države.

Nakon kratke razmene vatre, izraelska vojska je napala terorističku organizaciju iz vazduha i tenkovskom vatrom, ubivši četvoricu, navodi Tajms of Izrael.

Izrael i veći deo zapadnog sveta smatra saveznike Islamske države na sirijskom delu strateškog Golana, poznate kao Armija Kalid ibn al-Valid, terorističkom organizacijom. Komunikacija s njima je tehnički nelegalna na osnovu izraelskog zakona jer predstavlja kontakt s neprijateljskim agentom.

Jalonova izjava o izvinjenju ID je data u sklopu šire ocene politike Izraela u Siriji. Izrael nastoji da se ne meša u građanski rat koji besni više od šest godina u susednoj zemlji, kako tvrdi, ali odgovora na prelivanje sukoba preko granice i povremeno napada iz vazduha konvoje oružja iz Sirije namenjene libanskom Hezbolahu.

Kako je zapravo ID izrazila izvinjenje Izraelu ostalo je nejasno, jer je izraelska vojska odbila da komentariše Jalonovu izjavu.

Sirijski zvaničnici optužili su Izrael da direktno pomaže ID i druge pobunjeničke organizacije, što ta zemlja odlučno poriče. Jalon je bio ministar od 2013. do maja 2016 godine, kada je dao ostavku. Njegov kabinet odbio je da objasni detalje tog izvinjenja koje je on izgleda slučajno pomenuo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track