Najnovije vesti

(VIDEO) HITAN SASTANAK ŠPIJUNSKE VRHUŠKE: Na Novom Zelandu se rešava SUDBINA SVETA
Foto: Reuters

Provaljeni

(VIDEO) HITAN SASTANAK ŠPIJUNSKE VRHUŠKE: Na Novom Zelandu se rešava SUDBINA SVETA

Planeta

Zvaničnici iz nekih od vodećih međunarodnih špijunskih agencija došli su u Kvinstaun na Novom Zelandu radi tajnog sastanka.

Grupa  nosi naziv Pet očiju (Five Eyes) i predstavlja  špijunski savez između SAD, Velike Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda.Tajnom sastanku se očekuje da prisustvuje direktor FBI-Džejms Komi i CIA Majk Pompeo zajedno sa najvišim zvaničnicima  Australije, Canadian, Velike Britanije i Novog Zelanda i njihovih obaveštajnih i bezbednosnih agencija.

Privatni avion koji je sleteo na Vellingtonski aerodrom izazvalo je radoznalost kada je otkrivena njegova registracija 10030, jer ona prioada CIA. Veliki broj korporativnih mlaznjaka je  sleteo u Kvinstaun u petak.

Novo Zelandski  Herald pje rijavio oko 15 agencija iz pet zemalja koji bi trebalo da prisustvuju konferenciji, koja se održava u Aroutaunu, Portparol novozelandskog  premijera Bil Ingliš potvrdio da će veliki broj visokih zvaničnika prisustvovati  konferenciji čiji je vlada domaćin.

"S obzirom na specifične zahteve bezbednosti, ne možemo da komentarišemo dalje u ovom trenutku", rekao je portparol Igliš.

Savez prestavlja alijansu u kojoj bi trebalo da se dele obaveštajni podaci između pet nacija koje govore engleski i star je 70 godina.  On se trenutno sastoji od Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), britanskog Štaba za komunikacije (GCHK), kanadske Agencije za bezbednost komunikacija (CSEC), australijske Uprava za veze (USH), a Agencije za bezbednost komunikacija Novog Zelanda (GCSB) .

Oni dele obaveštajne podataka i rade zajedno na stvaranju globalnog aparata za špijuniranje. Stepen saradnje saveza je otkriven kada su procuria dokumenta koja je izneo Edvard Snouden.

Prema Otago Dejli Tajmsu, konferencija se očekuje da će trajati oko nedelju dana, ukjljučujući i igranje golfa. Tokom konferencije policija sprovodi posebnu akciju nazvanu Silver Fern.

(RT)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...