EU ŠTITI SOROŠEV UNIVERZITET OD MAĐARSKOG ZAKONA: Poslali upozorenje Orbanu, slede pravni koraci
Foto: Reuters

Pravni koraci

EU ŠTITI SOROŠEV UNIVERZITET OD MAĐARSKOG ZAKONA: Poslali upozorenje Orbanu, slede pravni koraci

Planeta -

Evropska unija pokrenula je pravnu akciju protiv Mađarske zbog njenog novog zakona o visokom obrazovanju za koji kritičari kažu da ima za cilj zatvaranje univerziteta, koji je osnovao filantrop i milijarder Džordž Soroš.

Predsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je danas da je Evropska komisija uputila "formalno obaveštenje" vladi premijera Viktora Orbana, što je prvi korak u pravnoj akciji, prenosi AP.

Taj potez je, objasnio je Dombrovskis, zasnovan na "dubinskoj pravnoj proceni".

Evropska komisija smatra da bi taj zakon mogao da povredi evropska prava na pružanje usluga, ali i akademske slobode i pravo na obrazovanje.

Mađarska vlada će imati rok od mesec dana da odgovori, a na osnovu reakcije Budimpešte, Evropska komisija će razmotriti dalje korake.

Mađarska je zakon o visokom obrazovanju usvojila ranije ovog meseca, a rektor Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji Soroš podržava, Majkl Ignatijef, rekao je da to znači da njegov kampus u Budimpešti možda neće moći da primi nove studente od 1. januara.

Ignatijef je juče uložio apel za pomoć Briselu, dan pre nego što će evropski poslanici raspravljati o postupcima vlade premijera Mađarske Viktora Orbana, i istakao da je odlučan da brani instituciju koju je osnovao Soroš, preneo je Rojters.

Orban će se suočiti sa kritikama u Evropskom parlamentu kasnije danas, kada poslanici EU budu raspravljali o zabrinutosti povodom Mađarske.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Čije obaveštajne službe stoje iza širenja velikoalbanskih ideja ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track