Najnovije vesti

(FOTO) OZLOGLAŠENI "THAAD": Vodič kroz američki PVO sistem koji Rusija, Kina i Severna Koreja mrze
Foto: Reuters

NEUNIŠTIVI

(FOTO) OZLOGLAŠENI "THAAD": Vodič kroz američki PVO sistem koji Rusija, Kina i Severna Koreja mrze

Planeta

Američki protivraketni sistem THAAD, koji Vašington postavlja u Južnoj Koreji, podigao je tenzije u Aziji na potpuno novi nivo

Izvršni urednik magazina “The National Interest”, Hari Kacianis, razgovarao je sa Denom Sauterom, predstavnikom odeljenja za poslovni razvoj sistema protivvazdušne odbrane u kompaniji Lokhid Martin, na temu prednosti koje THAAD sistem nudi i njegovoj primeni u svetlu rastućih pretnji u regionu istočne Azije i Pacifika. 

HK: zbog naših čitalaca koji možda nisu upoznati s THAAD sistemom, možete li da u kratkim crtama iznesete njegove osnovne karakteristike i svrhu? Šta ga to čini jedinstvenim? I zašto je u interesu Amerike da raspolaže takvim sistemom? 

DS: THAAD je klučni element u američkom sistemu odbrane od balističkih raketa, osmišljen da zaustavi projektile kratkog i srednjeg dometa. Sistem je opremljen jedinstvenom mogućnošću da svoje mete napadne i u endo i u egzo armosferi. Jednako je efikasan protiv svih tipova bojevih glava, uključujući i oružja za masovno uništenje (nuklearno, hemijsko ili biloško). Vatrena moć od 72 presretanja po bateriji, organski radar i razvijen sistem kontrole vatre samo su neke od njegovih prednsoti. Uparen sa raketama tipa Patriot, on predstavlja najsavremeniji integrisani sistem protivvazdušne odbrane. Pokretljiv i brz, THAAD je i sjajna zaštita i podrška lovcima. 

HK: Na koji način se THAAD razlikuje od PAC-3 ili AEGIS sistema? Šta ga odvaja od ruskih S-300 ili S-400, odnosno izraelske “Strele”? 

DS: THAAD  je pravi odgovor na izazov unapređenja savremenih anti-balističkih sistema širom sveta... CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Čije obaveštajne službe stoje iza širenja velikoalbanskih ideja ?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...