OPASNO ZAVISNI OD SPECIJALACA: Amerika mora više da se oslanja na konvencionalne snage, ili...
Foto: Profimedia

NE FUNKCIONIŠE

OPASNO ZAVISNI OD SPECIJALACA: Amerika mora više da se oslanja na konvencionalne snage, ili...

Planeta -

Od kada su formirane 1942. godine, američke specijalne jedinice su porasle sa 2.000 na čak 70.000 vojnika

Još kada su pedesetih godina prošlog veka snage Severne Koreje prokrčile svoj put kroz Korejsko poluostrvo, američka Vlada je kao odgovor odlučila da pošalje tim od 15 visoko obučenih vojnika sa samo jednim zadatkom - da sabotiraju severnokorejsku vojsku. Ovi vojnici su rušili mostove, presretali konvoje, a američke vlasti su se ubrzo zaljubile u svoje elitne ratnike, piše Newsweek.rs. Svi predsednici Amerike, još od vremena Frenklina Ruzvulta, su bez izuzetka pokazivali interesovanje za specijalne jedinice. Prvi ovakav odred je formiran još 1942. godine, nakon čega je Kenedi povećao broj specijalaca sa 2.000 na 10.500 i formirao sada već čuvene Mornaričke foke. Pod Džordžom Bušom i Barakom Obamom, elitne jedinice američke vojske su narasle sa 38.000 članova 2001. godine na 70.000 2016. godine.Da li će i Donald Tramp da prati trend svojih prethodnika i u svakoj situaciji se oslanjati na svoje elitne vojnike? On je već koristio specijalne jedinice u nekoliko situacija na Bliskom istoku, ali istorija pokazuje da ma koliko bile impresivne, ni ove elitne jedinice ne mogu da garantuju uspeh, i često služe samo da bi obezbedile kratkoročnu taktičku prednost.

Više puta se pokazalo da i specijalci mogu da podbace, kao što je bio slučaj sa talačkom krizom u Iranu kada je posle njihove intervencije čak osam talaca poginulo ili sa ubistvom Osame bin Ladena koje, van svih očekivanja, nije smanjilo uticaj Al Kaide.Uloga specijalnih jedinica u ratu u Siriji je upitna, jer iako Tramp odbija da se uključi u rat konvencionalnim sredstvima, možda ne bude imao drugog izbora. Specijalci mogu efikasno da uspore neprijatelja ili da treniraju pobunjenike za rat, ali ne mogu da okupiraju grad ili zaustave ruske oklopne divizije.

Tramp je nedavno odobrio da se Marinci pošalju u Siriju, što je znak da se u ovom ratu fokus američke vojske polako premešta sa specijalnih na konvencionalne jedinice. Ovakvim odlukama Donald Tramp može da se stavi rame uz rame sa samo nekolicinom predsednika koji su pokazali umerenost u korišćenju specijalnih jedinica.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:U TAMNICAMA KIM DŽONG UNA: Evo šta očekuje američke zatvorenike u Severnoj KorejiRUSIJA PRAVI NAJVEĆI NOSAČ AVIONA NA SVETU: Štorm će nositi 90 aviona i 4.000 ljudi (FOTO, VIDEO)ZEMLJA POTPUNO NOVIM OČIMA: Supervisoka rezolucija otkriva nepoznate osobine naše planete (VIDEO)ČETIRI VRSTE LJUBAVI I MAGIJA: Evo kako su stari Grci brinuli o svojoj požudi i željamaPOTPUNO NEOPAŽEN: Ovo je bio možda najdestruktivniji rat modernog doba (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track