KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU AMERIKE I SEVERNE KOREJE? Šef ruske spoljnoobaveštajne objasnio svima
Foto: AP

Mišljenje

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU AMERIKE I SEVERNE KOREJE? Šef ruske spoljnoobaveštajne objasnio svima

Planeta -

Šef spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je na Moskovskoj međunarodnoj konferenciji o bezbednosti da se nuklearni program Severne Koreje malo čime razlikuje od izlaska SAD iz dogovora o protivraketnoj odbrani.

„Severna Koreja je na meti oštrog međunarodnog pritiska zbog povlačenja iz dogovora o neširenju nuklearnog oružja i svoje prevelike aktivnosti u nuklearnoj sferi, ali ovaj korak Pjongjanga malo po čemu se razlikuje od odluke Vašingtona da se povuče iz dogovora o protivraketnoj odbrani“, rekao je Nariškin.

On je dodao da je izlazak Sjedinjenih Država iz dogovora o PRO bio jednostran i da je bio u interesu samo SAD.Nariškin je naveo da je bliskoistočni region postao talac geopolitičke igre Zapada.Prema njegovim rečima, teroristička organizacija DAEŠ postoji zahvaljujući pomoći spolja.

„Dugotrajno postojanje kvazidržave DAEŠ je nemoguće bez pomoći spolja“, rekao je on i dodao: „Ovaj region nije bio prepoznatljiv po stabilnosti, ali u poslednje vreme je postao talac tuđe geopolitičke igre. Nerazumni pokušaji Zapada da prekroje po sopstvenim aršinima specifične zemlje kao što su Avganistan, Libija, Iran nisu doveli ni do čega, osim talasa haosa i nasilja“, izjavio je Nariškin.

Prema njegovim rečima, težnja da se različitim predlozima nametne sopstvena volja vodi samo do daljeg „haotičnog sistema“, što je razlog većine međunarodnih kriza.

Nariškin je izjavio da će međunarodna nestabilnost nastaviti da raste, stvarajući nove izazove i pretnje.

„Međunarodna nestabilnost će rasti, zaoštravajući uobičajene izazove i pretnje i stvarajući nove. Za njihovo prevazilaženje potrebni su učešće i energična dejstva čitave međunarodne zajednice“, dodao je on.Kako je izjavio šef spoljnoobaveštajne službe ova saradnja treba da se vrši na liniji diplomatskih resora i javnih institucija, kao i na nivou bezbednosnih struktura i specijalnih službi.

(Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja