(FOTO) NEĆEMO THAAD, HOĆEMO MIR! Sukob meštana i policije zbog američkog sistema raketne odbrane
Foto: AP, 28.04.2017.

Blokiraju ulaz američkoj vojsci

(FOTO) NEĆEMO THAAD, HOĆEMO MIR! Sukob meštana i policije zbog američkog sistema raketne odbrane

Planeta -

U mestu Seongđu u Južnoj Koreji, u kojem vojska SAD postavlja sistem protivvazdušne odbrane THAAD, izbio je sukob lokalnog stanovništva i policije koja obezbeđuje dovoz delova antiraketnog štita.

Meštani su pokušali da blokiraju ulazak cisterni američke vojske koje su prevozile naftu.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Navodi se da je u obračunu učestvovalo oko 300 lokalaca i 800 pripadnika policije i da je u sukobu povređeno i onesvestilo se nekoliko meštana koji su prevezeni u bolnicu.Cisterne sa naftom su vraćene u obližnju američku vojnu bazu.

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Južna Koreja je danas saopštila da je nacionalni savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmaster, potvrdio prethodni dogovor dveju država o rashodima za razmeštanje THAAD protivraketnog sistema.

Foto: AP
Foto: AP

U telefonskom ragovoru sa svojim južnokorejskim kolegom Kimom Kvan-jinom, H. R. Mekmaster je rekao da je savez Sjedinjenih Američkih Država sa Južnom Korejom njen prioritet u azijskopacifičkom regionu, saopštila je južnokorejska predsednička kancelarija.

Vrhovni komandat SAD u azijsko-pacifičkom regionu, admiral Hari Haris izjavio je u sredu da američki sistem raketne odbrane THAAD, koji se postavlja u Južnoj Koreji kao odgovor na eventualni napad Severne Koreje, trebalo da bude operativan u narednim danima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track