OŠTRA PORUKA ERDOGANA EU: Ako ne otvorite poglavlja, onda zbogom!
Foto: Reuters

Zategnuti odnosi

OŠTRA PORUKA ERDOGANA EU: Ako ne otvorite poglavlja, onda zbogom!

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da "nema šta da razgovara" sa Evropskom unijom (EU), izuzev o tome da Unija otvori nova poglavlja u pregovorima o članstvu njegove zemlje.

Erdogan je to rekao nekoliko dana pošto je EU saopštila da Turska mora da pokaže jasnije signale o svojoj nameri da ispuni kriterijume za članstvo u Uniji, u oblastima kao što su ljudska prava i vladavina prava.

„EU treba da otvori tačke (o pristupanju Turske). Ukoliko ona to ne uradi, onda zbogom. Turska nije rob koji čeka na vratima. Ako poglavlja budu otvorena onda ćemo sesti i razgovarati. U protivnom nema o čemu da se govori“, rekao je Erdogan govoreći pred poslanicima parlamenta vladajuće Partije pravde i razvoja.

Erdogan ;je prethodno pomenuo je mogućnost organizovanja referenduma o nastavku pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Sporazum o pridruživanju između EU i Turske potpisan je 1963. godine.

Zahtev za članstvo u Evropskoj uniji Ankara je podnela 1987. godine. Pregovori o pridruživanju Turske EU, koji su počeli tek 2005. godine, više puta su se komplikovali zbog neslaganja koji su dovodili do njihovog odlaganja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TIZER - Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track