KO JE MISTERIOZNI DANIJEL M.? Špijunska afera trese Evropu, ovaj OBAVEŠTAJAC napravio HAOS!
Foto: Profimedia

Ne zna se za koga radi

KO JE MISTERIOZNI DANIJEL M.? Špijunska afera trese Evropu, ovaj OBAVEŠTAJAC napravio HAOS!

Planeta -

Švajcarska Federalna obaveštajna služba (FIS) nije konkretno želela da komentariše slučaj Švajcarca Danijela M. (54), koji je u petak uhapšen u Nemačkoj pod sumnjom da je špijunirao nemačke finansijske istražitelje uključene u kupovinu ce-deova sa podacima osoba koje izbegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku.

"Kada neko u Švajcarskoj koristi ilegalne metode da ukrade državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i mi imamo jedinicu koja se bori protiv toga", rekao je direktor FIS-a Markus Zajler novinarima na konferenciji u Bernu.Zajler je kazao da je "FIS aktivan u zemlji i inostranstvu", na šta je upitan da li to uključuje i Nemačku.

"Jednostavno neću ništa da kažem", odgovorio je šef FIS-a.

Izvor nemačkoj vladi naveo je da je u Berlinu ministar spoljnih poslova Nemačke Igmar Gabrijel zatražio od švajcarske ambasadorke Kristin Šraner Burgener da objasni poslednja dešavanja "u interesu nemačko-švajcarskog prijateljstva". Taj izvor je kazao da je Gabrijelov zamenik Valter Lindner juče po podne primio ambasadorku i zatražio informacije o špijunskom slučaju, ali nije naveo nikakve detalje.

Nemačko Državno tužilaštvo je u petak je saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine.

"Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i područje oko bankarskog centra Frankfurta" navedeno je u saopštenju.

"Velt" je u nedelju objavio da je misija Danijela M. bila da identifikuje nemačke poreske istražitelje koji su uključeni u kupovinu ce-deova sa podacima o "poreskim prevarantima", za koje AFP navodi da su već ranije ugrožavali nemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko nemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove ce-deove, na kojima se nalaze liste sa računima državljana Nemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.U tekstu "Velta" piše da se veruje da Danijel M. radi za švajcarsku obaveštajnu službu NDB i da je bio zaposlen u nemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track