FIJON TUŽIO SATIRIČNI LIST: Lagali su da sam zaposlio ženu i uništili mi kampanju
Foto: Reuters

Sabotaža

FIJON TUŽIO SATIRIČNI LIST: Lagali su da sam zaposlio ženu i uništili mi kampanju

Planeta -

PARIZ - Kandidat desnog centra za predsednika Francuske Fransoa Fijon, koji se nije kvalifikovao za drugi krug izbora, tužio je francuski satirični časopis Kanar anšene (Le Canard Enćainé) jer je, kako tvrdi, širio "lažne vesti" da bi sabotirao njegovu kampanju i uticao na predsedničke izbore.

Francusko tužilaštvo će ispitati da li je taj nedeljnik, objavljivanjem navoda da je Fijon svojoj supruzi i deci obezbedio praktično nepostojeće poslove u parlamentu, prekršio zakon koji smatra krivičnim delom uticanje na izbore širenjem lažnih vesti ili klevetanjem.

Za ovakvo kršenje zakona predviđena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju od godinu dana i novčana kazna u visini od 15.000 evra.Skandal koji je usledio nakon objavljivanja navoda u francuskom magazinu i pokretanje formalne istrage o tim navodima izbacili su iz koloseka Fijonovu kampanju, a ovaj konzervativni kandidat se nije kvalifikovao za odlučujući krug nakon što je u prvom krugu bio trećeplasiran.Satirični magazin je na Tviteru potvrdio da ga je Fijon tužio, a francuska agencija navodi da je tužba podneta 13. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track