(VIDEO) TRAMP ZABIO PRST U OKO KIMU: Amerika testirala balističku raketu
Foto: Reutere/Fonet

ratne igre i igrice

(VIDEO) TRAMP ZABIO PRST U OKO KIMU: Amerika testirala balističku raketu

Planeta -

Američko Ratno vazduhoplovstvo je uspešno testiralo interkontinentalnu balističku raketu „Minutmen III“, saopštila je američka Komanda za globalne udare.

Lansiranje je bilo izvedeno sa avio-baze Vandenberg u Kaliforniji. Nakon leta od 6.700 km, pogodila je zadatu metu na američkom poligonu na Maršalskim ostrvima u Tihom okeanu.

„Program testiranja interkontinentalne balističke rakete pokazuje borbenu spremnost ’Minutmen III‘ i potvrđuje da SAD raspolaže jakim i pouzdanim snagama nuklearnog obuzdavanja koje su ključni elementi osiguranja američke nacionalne bezbednosti i bezbednosti saveznika i partnera SAD“, navodi se u saopštenju Komande za globalne udare.

Ranije je saopšteno da je „Minutmen III“ jedina interkontinentalna balistička raketa kopnenog baziranja u SAD. Ona postoji u američkoj vojsci od 1970, a krajem 1978. godine prestala je njena proizvodnja.

„Minutmen III“ ima domet 12.000 kilometara. Država raspolaže sa 450 raketa ove klase, koje se nalaze u bazama u državama Vajoming, Severna Dakota i Montana. Ostaće u vojsci bar do 2020. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track