KONAČNO POBEĐEN HIV: Ovo je revolucionarno otkriće naučnika
Foto: Shutterstock

Opaka bolest pod kontrolom

KONAČNO POBEĐEN HIV: Ovo je revolucionarno otkriće naučnika

Planeta -

Američki istraživači uspeli su da eliminišu zarazu opasnim virusom iz miševa s ljudskim genima. Slede eksperimenti na primatima, pa ljudima

PITSBURG - Američki naučnici uspeli su da izleče laboratorijske miševe od zaraze virusom humane imunodeficijencije (HIV).To je prvi put da je kod nekog živog bića, a eksperimenti su izvedeni na miševima kojima su ubrizgane ljudske imunološke ćelije, pobeđen virus koji izaziva sidu, jednu od najsmrtonosnijih bolesti.

Tri tipa infekcije

Istraživanje su izveli naučnici sa univerziteta Templ i Univerziteta u Pitsburgu. Isti tim je 2016. godine uklonio HIV iz krvi u laboratorijskim posudama, a novi uspeh je veliki korak napred ka leku za HIV.- Eksperimentima smo potvrdili podatke iz prethodne studije i uspeli da poboljšamo efikasnost promene gena. Naša strategija efikasna je u borbi čak tri modela zaraze. Prvo smo deaktivirali HIV-1 kod miševa, zatim smo virus EcoHIV potpuno uklonili iz transgenih miševa sa akutnom infekcijom, gde se virus mnogo brže reprodukuje, a na kraju ga uklonili iz miševa sa ljudskim imunološkim ćelijama koji su imali latentnu infekciju - rekao je dr Venhuej Hu, vođa tima.Uspeh 96 odstoKako dodaje, ovi rezultati su dokazali da je sistem lečenja koji su razvili efikasan 95-96 odsto.- Sledeći korak je da ovaj sistem lečenja isprobamo na primatima, koji su nam bliži kad je reč o ispitivanju širenja virusa. Ako kod njih uspemo da ubijemo HIV, naš cilj su klinička ispitivanja na ljudima - rekao je dr Kamel Kalili, član tima.E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track