NOVA OPASNOST VREBA U INBOKSU: Ovaj malver širi se na Guglu i zaraziće svakoga koga znate!
Foto: Reuters

Pažnja!

NOVA OPASNOST VREBA U INBOKSU: Ovaj malver širi se na Guglu i zaraziće svakoga koga znate!

Planeta -

Malver se jutros pojavio i širi se kao požar kroz softver "doks" na Guglu, zato budite jako oprezni s pozivima iz Gugl doksa (Google Docs).

Ako nasednete, a mnogi jesu, malver će poslati poziv ama baš svima s vaše kontakt liste. Evo šta morate da znate:

1. Klikom na link zaista se dolazi na stranu koju hostuje Gugl sa listom vaših naloga spremnih da kliknete na njih.

2. Tražiće vam da odaberete nalog i ponudiće vam aplikaciju Gugl doks (Google Docs) - da, istina je, nekako su dozvolili da se potpuno nezavisna aplikacija nazove Gugl doks - sa dozvolom da pristupi nalogu.

3. Čim kliknete na dugme ALLOW, ova nezavisna Gugl doks aplikacija (koja nema veze sa pravom Gugl doks aplikacijom) dobija dozvolu da čita vađe imejlove i šalje poštu svim vašim kontaktima. Ona će odmah početi to da radi i tako kroz mejlove širiti crva (virus) svakom vašem kontaktu.

Ovaj malver je veoma lukav; jedini način da ga otkrijete pre nego što nasednete i kliknete na kratki Gugl doks link, koji se NALAZI NA PRAVOJ GUGL HOSTOVANOJ STRANI, jeste da primetite da je informacija od strane divelopera na toj strani MALO ČUDNA.

Kako da znam da sam zaražen i kako da to popravim?

Proverite dozvole za aplikacije na svom Gugl nalogu. Tamo ne sme da bude aplikacija koja se zove Gugl doks (Google Docs), zato što prava Gugl doks aplikacija ima pristup vašem nalogu po difoltu. Ako vidite da stoji tamo, odstranite je tako što ćete desnim klikom kliknuti na nju i zatim izabrati dugme UKLONI (remove).

Gugl doks je zvanično na svom nalogu na Tviteru priznao da ovaj malver postoji i da rade na tome da ga uklone, a u međuvremenu mole korisnike da nikako ne klikću na spornu aplikaciju.

(Techcrunch)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track