SVI LIDERI KOJE JE HTELA DA UBIJE CIA: Duga istorija atentata i pučeva američkih obaveštajaca
Foto: AP

Špijunski podaci

SVI LIDERI KOJE JE HTELA DA UBIJE CIA: Duga istorija atentata i pučeva američkih obaveštajaca

Planeta -

Američka bezbednosna agencija CIA ima dugu istoriju pokušaja atentata na svetske lidere širom planete. A načini kako su to radili su se kretali od snajpera, pa do nečega što smo gledali samo u špijunskim filmovima, kao što su cigarete koje eksplodiraju ili otrovna odela za ronjenje.

Jedna od najozloglašenijih operacija CIA bio je pokušaj ubistva pokojnog kubanskog predsednika Fidela Kastra.

Iako pokušaji CIA da ubiju Kastra nisu urodili plodom u slučaju Kastra, bezednosna agencija je od 1945. godine uspela u obaranju ili ubijanju niz lidera širom sveta - bilo direktno ili, češće, koristeći blagonaklonost lokalne vojske, lokalnih kriminalaca ili disidenata.

Severna Koreja je saopštila da je CIA pokušala da ubije njihovog lidera Kim Džong-una "upotrebom biohemijskih supstanci", što je poslednji navodni pokušaj atentata. Portparol CIA odbio je da komentariše ove navode.

Međutim, iako takva tvrdnja ne može da se odbaci kao potpuno neutemeljena, s obzirom na dugačak spisak američkog angažovanja u prevratima i atentatima u svetu, agencija je bila primorana da smanji takva ubistva nakon istrage američkog Senata 1970. kada su bile javno izložene njihove operacije.

Nakon istrage, predsednik SAD Džerald Ford poptisao je 1976. godine sledeću naredbu: "Nijedan zaposleni SAD neće se uključivati u zaveru ili politički atentat."

Ova naredba je bila delimično podstaknuta sramotom kojoj je bila javno izložena CIA - ali i prihvatanjem stava od strane federalne vlade SAD da se pravljenje političkih udara i atentata često ispostavilo kao kontraproduktivno.Uprkos tome, SAD nikada nije potpuno napustila ovu strategiju, jednostavno menjajući terminologiju. Tako je atentat postao ciljano ubistvo, bombardovanje nekoga dronom napad na navodnog vođu terorista...

Navođenje bombe slate su na lidera Libije Moamera Gadafija 1986. godine, Slobodana Miloševića 1999. godine i iračkog predsednika Sadam Huseina 2003. godine.

Raniji dokazi uključuju prvog premijera Konga Patrisa Lumumbu, za koga je CIA ocenila da je suviše blizu Rusiji. Godine 1960., CIA je poslala naučnike da ga ubiju smrtonosnim virusom, iako je ovo postalo nepotrebno kada je smenjen iste godine drugim sredstvima.

Drugi lideri na koje su pokušani atentati šezdesetih su bili dominikanski diktator Rafael Trujilo, predsednik Sukarno iz Indonezije i predsednik Južnog Vijetnama Din Dijem.

Godine 1973., CIA je pomogla organizaciju zbacivanja čileanskog predsednika Salvadora Aljendea, smatrajući da je otišao suviše u levicum a on je umro na dan državnog udara.

Međutim, mogućnosti za atentate sada su još veće. Tako su nedavno procurila dokumenta koja je pribavio Vikiliks, i objavio ranije ove godine, pokazuju da je CIA u oktobru 2014. godine uspela da upadne u sisteme kontrole automobila. To potencijalno omogućava agentima da isceniraju saobraćajne nesreće.

(Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track