POSLE SVAĐE JUNKERA I MEJOVE, POBESNELA I MERKELOVA: Informacije o Bregzitu cure a kancelarka kipi
Foto: AP

Zakuvavanje

POSLE SVAĐE JUNKERA I MEJOVE, POBESNELA I MERKELOVA: Informacije o Bregzitu cure a kancelarka kipi

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je ljutnju zbog činjenice da su sa večere predsednika EK Žana Kloda Junkera i britanske premijerke Tereze Mej u javnost procurili detalji koji su pokazali negativnu atmosferu na tom susretu, piše nedeljnik Der Špigl.

“Nije baš konstruktivno na ovaj način podgrejavati atmosferu”, rekla je Merkelova a prenosi list pozivajući se na krugove bliske kancelarki.

Detalji razgovora koji je, navodno, prošao u negativnoj atmosferi objavljeni su prošle nedelje u nemačkom dnevniku Frankfurter algemajne sontagcajtung (FAS) a u kancelariji kancelarke veruju da je detalje javnosti ciljano plasirao ili sam Junker ili šef njegove kancelarije, nemački političar Martin Selmajr.

Na večeri je bilo reči o uslovima pod kojima bi trebalo da se odvija Bregzit a informacije koje su procurile pokazuju suprotna stajališta britanske i EU strane.

Junker je tom prilikom navodno rekao da je “Bregzit osuđen na neuspeh” a kako britanska premijerka “živi u vlastitoj galaksiji”. S večere su procurili detalji koji pokazuju i nesuglasice unutar tima britanske premijerke Mej.

Kako je javljao FAS, Junker je jutro nakon neuspele večere u Londonu nazvao nemačku kancelarku Merkel koja je nakon toga promenila svoj tekst obraćanja Bundestagu istog dana u vezi sa Bregzitom i primetno pooštrila ton naspram Velike Britanije.

Jedna od glavnih tačaka svađe na pomenutoj večeri bila je i britanska blokada odobrenja višegodišnjeg budžeta Evropske unije.

Špigl citira nemačkog zastupnika u EU parlamentu Jensa Gejera koji je izrazio sumnju da će Velika Britanija u “zatrovanoj atmosferi”, kojoj je delimično kumovalo i “curenje” detalja sa sporne večere, odustati od blokade sredstava.

Kako prenosi Der Špigl, radi se o nekoliko milijardi evra namenjenih programima za suzbijanje nezaposlenosti mladih kao i poboljšanju sigurnosti spoljnih granica Evropske unije.(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja