NOĆNA MORA AMERIKE: Ova ruska raketa je 10 godina ispred najnaprednijih projektila SAD-a!
Foto: Youtube

Vrhunac ruske vojne mašinerije

NOĆNA MORA AMERIKE: Ova ruska raketa je 10 godina ispred najnaprednijih projektila SAD-a!

Planeta -

Krasnojarska fabrika za mašinogradnju, proizvođač interkontinentalnih balističkih raketa pomorskog baziranja, spremna je za početak serijske proizvodnje nove teške balističke rakete „Sarmat“, prenose mediji.

Planirano je da raketa Sarmat uđe u naoružanje iduće godine i zameni najmoćnije balističke sisteme RS-20V „Vojvoda“ (po NATO klasifikaciji — SS-18 Mod.3 Satan) koji već četvrt veka čine osnovu nadzemne grupe strateških nuklearnih snaga.

Nova raketa će biti dvostruko lakša od „Vojvode“ i prevazilaziće je po energetskoj efikasnosti. Poboljšanje karakteristika omogućiće da se Sarmat opremi dodatnim sredstvima za savladavanje američke PRO. Vojni ekspert i komercijalni direktor časopisa Arsenal Otečestva Aleksej Leonkov rekao je za Sputnik da ne sumnja da će rokovi za početak serijske proizvodnje i eksploataciju biti ispoštovani.

„Uložen je ogroman rad ne samo u krasnojarskoj fabrici, nego i Moskovskom institutu za termalne tehnologije, sve se odvija prema planu“, rekao je on.

Postoji veliko interesovanje zapadnih medija za ruske vojne projekte koje nazivaju Sotona, Maskirani đavo ili Oružje nuklearnog pakla, rekao je ekspert i dodao da će „Sarmat“ biti pouzdano sredstvo nuklearnog odvraćanja.

„Neka je zovu kako god žele. Raketni sistem koji ulazi u naoružanje sistem je pete generacije. A njegove karakteristike su toliko impresivne da ga se naši oponenti osnovano boje“, ističe vojni ekspert.

„Raketa prema nekim izvorima ima domet do 18 hiljada kilometara i od 10 do 15 nuklearnih glava, čiji je kapacitet pojedinačno do 750 kilotona. One će prema cilju leteti nadzvučnom brzinom i manevrisati, a postojeći američki sistem PRO, kao ni perspektivni, neće biti u stanju da ih presretnu“, naglasio je Leonkov.

„Sarmat“ se po njegovom mišljenju s razlogom smatra glavnim adutom liderstva Rusije u sferi tehnologije.

„SAD u naoružanje ulažu velika sredstva, međutim sa hiperzvukom nemaju sreće. Stoga smo ih mi u bliskoj budućnosti i narednih deset do petnaest godina pretekli, to je sigurno. Osim toga mi punom parom razvijamo železničku verziju balističke rakete, pa bi uzvratni udar u slučaju agresije mogao da bude izveden iz bilo koje tačke u Rusiji, što bi za američki sistem PRO bilo potpuno neočekivano“, rekao je vojni ekspert.

(Rambler.ru/Ruska reč)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track