(VIDEO) ON JE BIO PRAVI KUM: Zvali su ga MAŠINA ZA UBIJANJE!
Foto: Vikipedia/profimedia

Okrutno

(VIDEO) ON JE BIO PRAVI KUM: Zvali su ga MAŠINA ZA UBIJANJE!

Planeta -

Zloglasni mafijaš Gregori "mašina za ubijanje" Skarpa hvalio se da je počinio 50 ubistava nakon čega je jednostavno prestao da broji.

Nekažnjeno je prošao zahvaljujući njegovom dobrom odnosu sa FBI. Njegov najkrvaviji period je bio između 1980. i 1992. godine, kada je naredio najmanje 26 ubistava. U to vreme bio je na platnom spisku FBI-ja i zarađivao milione dolara kao doušnik.

Briljantni manipulator

Informacija o dogovoru s FBI-jem otkrivena je u knjizi novinara Pitera Lensa "Dogovor sa đavolo"' objavljenoj prje nekoliko godina u kojoj se on bavi odnosom Skarpe i FBI agenta Lindleja Devečija koga su zvali 'Gospodin organizovani kriminal'.

"Nema sumnje da je Devečio na kraju završio pod Skarpinom kontrolom. Neverovatno je kako je briljantno Skarpa manipulisao svima", rekao je Lens.

" Da nije bio mafijaš bio bi generalni direktor neke velike kompanije", govorio je De Većio za Scarpu.

Rođen na današnji dan 1928. godine u obitelji italijanskih imigranata Gregori Skarpa je po uzoru na starijeg brata postao mafijaš. Iz dva braka dobio je šestoro dece. Njegova kći Linda je jednom prilikom spričala da je njen otac mogao da ubije nekoga, a samo pet minuta kasnije sesti kraj nje i njezinog brata na kauč i zajedno s njima gledati televiziju.

Inspiracija za kultni film

U Lenseovoj knjizi je prvi put izneseno i da je Skarpa zapravo poslužio kao prava inspiracija i izvor informacija za slavni film Frensisa Forda Kopole "Kum". Od Skarpe potiču čuveni mafijaški izrazi i običaji prikazani u filmu, kao što je "spavati s ribama", poljubac smrti, struktura mafijaške organizacije, odnosi porodice i slično, kao i antologijska scena sa konjskom glavom. Ta scena je nastala na osnovu njegove priče da su posvađane porodice na Siciliji imale običaj da protivničkoj strani ubiju omiljeno grlo stoke, i onda im na kućnu adresu poslati odsečenu glavu, kao opomenu.

Sam Skarpa je tokom 42 godine mafijaške karijere proveo samo mesec dana u zatvoru i to zbog pokušaja da podmiti dvojicu policajaca. Verovalo se da ga štiti neki "anđeo čuvar" , a zbog krvoločnosti i velikog broja ubistava koja je naređivao niko nije sumnjao da sarađuje sa FBI.

Umro od AIDS-a

Scarpi je 1986. godine dijagnostifikovan HIV. Zarazio se prilikom transfuzije u bolnici. Tužio je bolnicu i izvukao odštetu od 300.000 dolara, ali pred kraj života je ipak izveden pred sud i osuđen za tri slučaja ubistva. Doživotna kazna zatvora mu je zbog bolesti preinačena u desetogodišnju robiju. Ali njemu je tad već bilo svejedno. "Mašina za ubijanje" je umirala. Umro je 1994. godine u 66. godini života.

(24 sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track