DAN POBEDE RASTERUJE OBLAKE: Evo kako Rusi čiste nebo nad Moskvom uoči vojne parade
Foto: Printscreen/ Youtube

Poraz kiše

DAN POBEDE RASTERUJE OBLAKE: Evo kako Rusi čiste nebo nad Moskvom uoči vojne parade

Planeta -

Pre nego što se 9. maja Crvenim trgom u Moskvi promoli gromoglasno "Ura! Ura! Ura!" i počne demonstracija moći ruske vojske nebo nad prestonicom mora biti čisto

Deset aviona rasterivalo je oblake nad Moskvom u noći uoči održavanja Vojne parade za Dan pobede, rekao je direktor Agencije za atmosferske tehnologije Viktor Kornejev.

"Za radove 9. maja će se upotrebiti deset aviona: jedan avion-meteolaboratorija Jak-42 'Roshidromet' i devet aviona vazdušno-kosmičkih snaga AN-12 i AN-26", kazao je on.

Za rasterivanje oblaka korišćene su piropatrone sa srebro-jodidom, praškastim reagensom, tečnim azotom i granuliranim ugljen-dioksidom. Čišćenje neba počinje u noći između 8. i 9. maja i traje tokom jutra, kako bi u 10 h, kada vojna parada počne, nebo nad Mosvom bilo bez oblaka, i što je najbitnije bez kiše.

Flota ruskih aviona spremna je dan ranije da poleti iz vazduhoplovne baze severno od Moskve i rasprši hemijska sredstva koja će "rasterati" oblake, tačnije "nateraće" kišu da pada na nekom drugom mestu, daleko od Moskve. Prestonica će biti okupana suncem, ali zato sela koja se nalaze na pedesetak kilometara od Moskve mogu da očekuju "provalu oblaka" Rusija troši oko 6 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede.

"Čišćenje neba" uključuje prskanje oblaka kombinacijom srebro-jodida, tečnog azota i suvog leda. Na taj način izaziva se brza promena agregatnog stanja vode, te kišne kapi padaju pre nego što se oblaci približe oblasti koja bi trebalo da ostane suva.

Ova tehnika i supstance se koriste širom sveta kako bi se sprečilo pojavljivanje guste magle na aerodromima, kako bi se "pojačale" snežne padavine u ski-centrima... U Kini se, na primer, "podsticanje" kiše često koristi pred državne praznike kako bi kiša "oprala" zagađeni vazduh i ostavila za sobom vedro i kristalno plavo nebo.

Vojne parade za Dan pobede biće održane u 28 gradova Rusije. Prva Parada pobede održana je na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine po naređenju tadašnjeg sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina. Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije.

(b92)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Dan pobede, a poraz čovečanstva: Ovo su tragične posledice II svetskog rata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track