ZASTRAŠUJUĆE INFORMACIJE NEMAČKE POLICIJE: Raskrinkana jedna od najvećih TEORIJA ZAVERE oko ID!
Foto: Printscreen Politico.eu

Klupko se odmotava

ZASTRAŠUJUĆE INFORMACIJE NEMAČKE POLICIJE: Raskrinkana jedna od najvećih TEORIJA ZAVERE oko ID!

Planeta -

Nakon što je nemačka policija danas uhapsila vojnika, optuženog da je planirao terorističke napade, stižu nove informacije koje su više nego zabrinjavajuće.

Ovo je treća treća osoba osumnjičena da je zajedno sa još jednim vojnikom i studentom planirala napad, verovatno na političare levice koji se ne protive imigraciji, saopštilo je savezno tužilaštvo danas.

"Postoji osnovana sumnja da je planirao teško delo nasilja protiv države iz ultradesničarskih uverenja", navodi se u saopštenju tužilaštva. Reč je o nemačkom državljaninu, pripadniku vojske Maksimilijanu T. (27), uhapšenom u okviru slučaja koji je pokrenuo žestoku debatu o razmerama ultradesničarskog radikalizma u vojsci Nemačke.

Vojnik Franko A. i student Matijas F. uhapšeni su 26. aprila, a tužilaštvo navodi da je Maksimilijan T. pokrivao Franka A. kada je odsustvovao iz kasarni.

Nemački tužioci su demantovali navode da su uhapšeni vojnici planirali teroristički napad na izbeglice, ali je njihov plan bio mnogo mračnijii .Njih trojica su planiral napad koji bi izgledao kao delo islamističkih ekstremista, a na spisku mogućih meta bili su bivši predsednik Joahim Gauk i ministar pravde Hajko Mas.

Oni su planirali da izvedu teroristički napad na tlu Nemačke, ali da ga "maskiraju" tako da izgleda kao da su ga izvele izbeglice i migranti u ime tzv. Islamske države, saopšteno je iz njemačke policije.

Kako piše Špigel istražitelji strahuju da u nemačkoj vojsci i policiji ima još potencijalnih terorista, ultradesničarskog opredeljenja. Osim toga, istražuje se da li su neonacisti direktno ili indirektno učestvovali u nekim ranijim terorističkim napadima u Nemačkoj i Evropi.

Zbog ovih slučaja na meti kritika našla se ministarka odbrane Ursula fon der Lajen u čiju odbranu je danas stala i kancelarka Angela Merkel. Spiegel piše kako teroristički napadi tzv. Islamske države na evropskom tlu najviše koriste neonacistima, koji nakon svakog napada ISIS-a dobiju novi zamah u javnosti, te im broj simpatizera raste. EPK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track