MUTIRANE ČERNOBILJSKE GLJIVE POSTAJU HIT: Naučnici tvrde da će nam spasavati živote
Foto: Dado Đilas

Neka korist

MUTIRANE ČERNOBILJSKE GLJIVE POSTAJU HIT: Naučnici tvrde da će nam spasavati živote

Planeta -

Naučnici su u svemir poslali osam vrsta gljiva koje su opstale u ozračenom području nakon černobiljske katastrofe, a one će pomoći u zaštiti astronauta, ali i proizvodnji finijeg piva u svemiru.

Černobiljska katastrofa mogla bi u budućnosti biti ključna za život ljudi na Marsu, ali i za uzgoj novih biljnih vrsta i to zahvaljujući gljivama iz zone oko nuklearne elektrane.

Velike količine zračenja zagadile su veliko područje oko elektrane, a naučnici danas proučavaju dugotrajne posledice zračenja na žive organizme zbog raznih primena u medicini. Jedan tim iz NASA-e fokusirao se na proučavanje organizama kako bi stvorili novi "zaštitni faktor" za ljude koji će živeti u svemiru. Prošle godine su na MKS poslali osam vrsta gljiva iz zabranjene zone oko elektrane. To su gljive koje su se pojavile nakon katastrofe, a dve su vrste bile posebno uspešne u ozračenom području.

"Zračenje u Černobilju je visoko, ali te crne gljive pojavile su se prve nakon katastrofe, čak i pre bakterija", rekao je Kasturi Venkatesvaran za Maderbord. Naučnik koji je vodio studiju ispričao je da su birali gljive koje su opstale zbog kodiranja proteina ili biomolekularnih informacija koje su ih štitile od zračenja. Naučnici se nadaju da će proučavanjem tih gljiva uspeti da stvore neku vrstu zaštitnog faktora koje će astronaute čuvati od svemirskog zračenja koje je jedna od najvećih pretnji na dugotrajnim misijama u svemiru ili pri boravku na Marsu. Venkatesvaran pojašnjava da će pre bilo koje misije na Mars ili gradnje naselja morati da preduzme najveće mere zaštite, a nakon što su gljive vratili na Zemlju, nastaviće da ih proučavaju.

Ali osim zaštite astronauta, organizmi koji su opstali u radioaktivnom području Černobilja pomoći će naučnicima u razvoju useva koji mogu da prežive svemirsko zračenje ili pri uzgoju biljaka na drugim planetama. Naime, iako se ovde radi o puno većem zračenju nego onom u svemiru, način na koji su biljke razvile toleranciju biće ključan za preživljavanje biljaka u svemiru. Venkatesvaran je tako rekao i da bi geni otporni na zračenje mogli biti ubačeni u kvasac koji se koristi u proizvodnji piva pa bi mogli imati bolje pivo u svemiru, piše Dejli mejl.

(24sata.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track