I premijer Rumunije plagijator?

I premijer Rumunije plagijator?

Planeta -
Naučni časopis Nejčer tvrdi da je premijer Viktor Ponta, koji se bavi Međunarodnim krivičnim sudom, više od polovine od 432 strane dugog rada prekopirao

LONDON - Naučni časopis Nejčer tvrdi da je rumunski premijer Viktor Ponta plagirao veći deo svoje doktorske disertacije iz 2003. godine. Viktor Ponta bavi se Međunarodnim krivičnim sudom, a kako tvrdi časopis, više od polovine 432 strane dugog rada čine prekopirani tekstovi. Da stvar bude još gora, kako piše časopis, njegov doktorat je, uz manje izmene, 2004. godine objavljen kao knjiga.

Ponta je poručio da je spreman da se suoči se sa svakom mogućom vrstom provere i rekao da nema govora o tome da je njegov doktorski rad plagijat. On je istakao da je reč o politički motivisanom napadu i dodao da mu nije jasno kako to da je Nejčer, koji je specijalizovan za nauku i medicinu, odlučio da se bavi njegovim radom.

Ponta je za napad okrivio rumunskog predsednika Trajana Baseskua, s kojim se bori za pravo predstavljanja Rumunije na predstojećem samitu EU."Navikao sam na ovakve poteze od Baseskua. Pretpostavljam da je bio ljut na mene pa je analizirao moj rad", rekao je Ponta novinarima.

Bivši mađarski predsednik Pal Šmit, nemački ministar odbrane Karl Thodor zu Gutenberg, bivša potpredsaednica Evropskog parlamenta Silvana Koh-Merin i kćerka bivšeg bavarskog premijera Edmunda Stojbera optuženi su da su za plagijate doktorata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track