Najnovije vesti

NAJBOGATIJA ZEMLJA NA SVETU, A UMIRU OD GLADI: U ovoj državi se događa nešto veoma OPASNO!
Foto: AP 10.05.2017.

Imaju sve

NAJBOGATIJA ZEMLJA NA SVETU, A UMIRU OD GLADI: U ovoj državi se događa nešto veoma OPASNO!

Planeta

Avganistan je jedna od najbogatijih država sveta, posmatrano iz perspektive zaliha ruda i drugih prirodnih resursa. Pa ipak, ova azijska zemlja tone u bedu, a najveći deo prihoda od nezakonite eksploatacije i trgovine prirodnim bogatstvima odlazi u ruke mafijaških grupa ili radikalnih organizacija.

Prirodne zalihe litijuma u Avganistanu u novčanom ekvivalentu mogu da se izjednače sa prirodnim zalihama nafte u Saudijskoj Arabiji. Avganistan  takođe ima bar dve milijarde tone rude gvožđa, a zalihe gasa se procenjuju na bilion dolara. Čuveni avganistanski smaragdi su najkvalitetniji na svetu i čistiji su od kolumbijskih, a dijamanti su bolji i kvalitetniji od afričkih.

Pa ipak, lokalna društvena organizacija "Transparentnost" skreće pažnju da avganistanska vlada faktički ne kontroliše novčane tokove i ne može na pravi način da raspolaže svim prirodnim resursima. Najveći deo prihoda od nezakonite eksploatacije i trgovine prirodnim bogatstvima odlazi u ruke ekstremističkih ili mafijaških grupa.

Sredstva iz budžeta i međunarodna ekonomska pomoć se troše na krajnje neefikasan način, govori predstavnik organizacije "Transparentnost" Naser Tajmuri:

"Nažalost, vlada ne može efikasno da upravlja svim prirodnim bogatstvima u državi. Imam u vidu to što se zvanični rudarski sektor nalazi u veoma lošem položaju, a prihodi od ilegalne eksploatacije rudnog bogatstva i prodaje „na crno“ odlazi u ruke mafije i ekstremističkih organizacija koje na taj način finansiraju ratove protiv avganistanskog naroda", objašnjava Tajmuri.

Prema pisanjima informacione agencije „Džomhur“, količine nedavno istraženih zaliha litijuma, gvožđa, bakra, kobalta i zlata su toliko velike da bi mogle ovu sada vrlo siromašnu zemlju, uz pravilnu eksploataciju i legalnu prodaju resursa, mogle da pretvore u jednu od najbogatijih država sveta.

(Sputnjik Srbija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...