(VIDEO) NOVI ČERNOBILJ JE PITANJE TRENUTKA: Stanje u ukrajinskim nuklearkama je KATASTROFALNO
Foto: Profimedia

Šokantno

(VIDEO) NOVI ČERNOBILJ JE PITANJE TRENUTKA: Stanje u ukrajinskim nuklearkama je KATASTROFALNO

Planeta -

Ukrajinske vlasti ne pričaju mnogo o svojoj nuklearnoj industriji, ali posledice to moglo biti mnogo gore.

Zastarelost većine energetskih jedinica je veoma ozbiljan izazov. Sve u svemu Ukrajina ima njih 15 nuklearnoih centrala, ali do 2020. godine, prema nekim podacima, samo tri će odgovaraju standardima za eksploataciju.

Na osnovu rezultata od samo prošle godine, gašenje elektrana u slučaju opasnosti je dostiglo novi rekord. Više od 10 slučajeva. Posle hitnog gašenja centrale Zaporožskaja, o ovoj temi se ne razgovara otvoreno u Ukrajini. Ali nedavno, hakeri su javno zapisnik razgovora tokom nesreće.

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

Ukrajina je jedina zemlja na svetu koja je prekinula sve veeze sa kompanijom koja im je dozajnirala reaktore. Po rečima inžinjera Aleksandra Artkova, posle Černobila uvedena je praksa da se nakon svakog zaustavljanja pregleda reaktor. posle 2014. godine Ukrajina je prekinula saradnju sa ovom ruskolm firmom.

Novembra te godine u većem delu Ukrajine je nestalo struje jer je centrala Zaparožskaja prestala sa raddom, a većina stranih medija je izvestila o opasnom incidentu. Vlasti su reagovale tek posle 5 dana, a ikao su umanjili značaj incidenta, hakeri su došli do trankripta razgovora direktora sa zaposlenim koji je ukazivao na suprotno.

Centrala je suprotno praksi počela da koristi američko gorivo, iako je dizajnirana samo za rusko. Šteta je procenejna na 175 miliona dolara. Ukrajina je planirala da zuži kompaniju Vestinghaus, alis e to posle promene vlasti to promenilo. Sa firmom iz SAD su prekinule saradnju i Slovenija, i Češka i Finska.

(Russia Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track