PREDLOG KOJI JE ŠOKIRAO SVET: Za 175 milijardi dolara rešićemo se Kim Džong-una, evo i kako!
Foto: Reuters

Nova teorija

PREDLOG KOJI JE ŠOKIRAO SVET: Za 175 milijardi dolara rešićemo se Kim Džong-una, evo i kako!

Planeta -

Kim Džng-un mogao bi da bude svrgnut s vlasti, ali za to bi bilo potrebno 175 milijardi dolara kojima bi se podmitila njegova vojska i visokopozicionirana politička elita, teorija je profesora Šeparda Iversona.

30 miliona dolara trebalo bi dati svakom visokom službeniku, a 12 milijardi dolara bi trebalo da bude dovoljno kako bi se vojska u Pjongjangu uverila i to da treba da otkažu poslušnost.

Profesor Iverson svoju je teoriju objavio u knjizi "Zaustaviti Severnu Koreju: Radikalni novi pristup rešavanju pitanja u Severnoj Koreji", gde navodi kako bi 175 milijardi dolara bilo zaista dovoljno da se Kim Džong-unskloni sa vlasti ali i osigura saradnja s njegovim ljudima i vojskom nakon toga bez ispaljenog metka.

Pored već navedenih "troškova" 23.3 milijarde dolara koštala bi lojalnost moćnih porodica uključujući sve generale, kojima bi se ponudilo, svakome, po milion dolara, dok bi se za jedan nivo nižerangiranih vojnih službenika, njih oko 50.000 ponudilo između 100 i 500 hiljada dolara.

Za ostale ključne ljude bez kojih svrgavanje Kim Džong-una ne bi bilo moguće trebalo bi izdvojiti 17.9 milijardi dolara, dok bi 121.8 milijardi dolara bilo plaćeno običnim građanima.

Kako bi se izbeglo krvoproliće i vojna intervencija, dodatnih 12 milijardi bilo bi potrošeno na visoke i srednje vojne službenike, kao i stotine hiljada dolara na sve one koji sarađuju sa severnokorejskom vojskom.

Kim Džong-un ne bi dobio nikakav novac, već bi njemu i porodici dali imunitet ukoliko pristane dobrovoljno da se makne sa vlasti.

Novac za ovu ekstremnu šemu Iverson bi potražio kod privatnih investitora koji bi, u tom slučaju, imali interes, ali i dobili pravo prvenstva za poslovna ulaganja u Severnoj Koreji.

On je takođe uveren da se bez ovakvog modela situacija u Sjevernoj Koreji nikada neće rešiti, te će ona zauvek ostati nuklearna pretnja za ceo svet.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track