ONI ĆE PRVI DOBITI NAJMOĆNIJI RUSKI TENK: Armata ide u ruke brigadi koja je jurišala na Berlin
Foto: AP

U upotrebi za tri godine

ONI ĆE PRVI DOBITI NAJMOĆNIJI RUSKI TENK: Armata ide u ruke brigadi koja je jurišala na Berlin

Planeta -

Glavna komanda Kopnenih snaga Rusije saopštila je da će 1. gardijski tenkovski puk „Maršal Katukov“, koji ulazi u sastav Tamanske divizije, postati prva jedinica koja će posle 2020. godine dobiti tenkove nove generacije T-14 „Armata“.

Prvi gardijski tenkovski čertkovski puk vodi svoju istoriju od Prve gardijske tenkovske brigade koja se proslavila tokom odbrane Moskve, bitke za Kurdsku dugu, kao i prilikom napada na Berlin, piše list „Izvestija“.

Prvi komandir brigade bio je pukovnik Mihail Katukov, koji je dva puta bio Heroj Sovjetskog Saveza, maršal tenkovskih snaga i jedan od najuspešnijih tenkovskih komandira Drugog svetskog rata.

Puk će dobiti tenkove nove generacije T-14 „Armata“ nakon što tehnika prođe državno testiranje. Trenutno puk poseduje tenkove T-72B3.

Kako je saopštio vojni istoričar Aleksej Isajev, tokom Drugog svetskog rata, Prva gardijska tenkovska brigada se stalno borila na ključnim delovima fronta.

Koliko će tenkova biti kupljeno znaće se u septembru, nakon što „Armata“ bude predstavljena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Planirano je da se sa serijskom proizvodnjom tenka T-14 „Armata“ počne 2018. godine.

Kako je saopštio general-pukovnik Oleg Saljukov, udeo savremenih tenkova u Kopnenim snagama Rusije do 2020. godine dostići će 71 odsto.

(Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ovo do sada niste videli iz Nikinaca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track