(VIDEO) KAKVI AVIONI DOLAZE SUPER DRONOVI: I neće bacati bombe, nego žive ljude
Foto: Youtube Screenshot/Aerones

Tehnologija

(VIDEO) KAKVI AVIONI DOLAZE SUPER DRONOVI: I neće bacati bombe, nego žive ljude

Planeta -

Letonska kompanija uspešno je izvršila testiranje super letećeg drona koji je 330 metara iznad zemlje podigao padobranca koji se bezbedno nakon toga spustio padobranom na zemlju i time postala prva koja je izmislila "drondajving".

Operaciju je izvela firma proizvođač dronova "Aerones".U tajnoj operaciji drondajvinga koja se odvijala u divljini u centralnoj regiji ove baltičke države, a kojoj je ekskluzivni pristup imao AFP, korišćen je dron od 3.2 kvadratna metra težine oko 70 kilograma koji može da ponese teret do 200 kilograma.

Za izgradnju ovog drona bilo je potrebno 35.000 evra, a vreme letenja je ograničeno na 10 minuta koliko traju baterije.U teoriji, najveća brzina koju može da dostigne dron je 150 kilometara na čas, ali je upravljanje pri toj brzini otežano pa drondajveri moraju da se pomire sa brzinom od oko 60 kilometara na čas.Isti takav dron korišćen je u januaru za "dronbording" kako bi vukao bordere velikom brzinom preko zaleđenog jezera.

Nakon što su prvo izvršili test podižući teret od 90 kilograma u vazduh i puštajući ga na zemlju, na red je došao i padobranac Ingus Ogstkalns koji je preuzeo rizik i postao prvi drondajver na svetu."Bilo je jako zabavno, kao na igralištu u detinjstvu. Prvih pet metara u vazduhu bio mi je najverovatnije najnervozniji trenutak, ali dron me je podigao i dve sekunde kasnije, bio sam pod kupolom padobrana", rekao je Ogstkalns.Direktor firme "Aerones" Janis Putrams koji je bio nadležan za kontrolisanje drona rekao je za AFP da "vam više ne treba helihopter" za letenje.

"Danas smo izveli prvi drondžamp, potpuno novi način bejzdžampinga. Omogućava da izvršite bejzdžamp sa bilo kog mesta, u gradovima, pustinji, planinama", rekao je Putrams.Ali i pored potencijala ekstremnog sporta koji drondajving ima, firma se nada da će iskoristiti mogućnosti drona za vršenje operacija spasavanja, na primer ljudi koji su zarobljeni na krovu zgrade u plamenu ili drugih lokacija koje su teško dostupne."Nameravamo da ih koristimo za spasavanje ljudi, tako da je ovo danas bio dobar test", rekao je Putram.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Hoće li Vučić ubediti Kineze da ulažu u našu vojnu industriju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track