(VIDEO) KRIV ZA SMRT 32 PUTNIKA: Kapetan kukavica osuđen na 16 godina robije!

Pobegao sa broda koji tone

(VIDEO) KRIV ZA SMRT 32 PUTNIKA: Kapetan kukavica osuđen na 16 godina robije!

Planeta -

RIM - Vrhovni sud Italije potvrdio je danas zatvorsku kaznu od 16 godina bivšem kapetanu kruzera Kosta Konkordija zbog njegove uloge u udesu tog broda 2012. kada je poginulo 32 ljudi u blizini ostrva Djiljo u Toskani.

Kapetan Frančesko Sketino (56) je proglašen krivim 2015. za ubistvo iz nehata zbog toga što je izazvao brodolom i napustio putnike, i osuđen je na 16 godina zatvora, prenosi Rojters.

Današnjom presudom okončan je žalbeni proces i potvrđena prvobitna presuda. Sketino (56), koji je bio na slobodi tokom žalbenog procesa, javio se u zatvor u Rimu čim mu je rečeno da je presuda potvrđena kako bi otpočeo izdržavanje kazne, rekao je njegov advokat.

Sketino je bio kapetan broda sa više od 4200 putnika i posade kada se nasukao na stene kod toskanskog ostrva koje su naprfavile rupu na boku i dovele do prevrtanja brodas.

U medijima je dobio nadimak "kapetan kukavica" nakon što je obalna straža objavila njegove snimke u čamcu za spašavanje i njegovo odbijanje da se vrati na nasukani brod.

Tužioci su rekli da je usmerio brod preblizu ostrvu kako bi se pravio važan pred plesačicom, ali je on prebacio odgovornost na probleme u komunikaciji s kormilarom Indonežaninom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track