Najnovije vesti

NAJOPASNIJI HAKERSKI NAPAD KOJI JE POGODIO SVET PROCURIO IZ NSA? Na udaru i kompjuteri ruskog MUP!
Foto: Profimedia

Panika u svetu

NAJOPASNIJI HAKERSKI NAPAD KOJI JE POGODIO SVET PROCURIO IZ NSA? Na udaru i kompjuteri ruskog MUP!

Planeta

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je sinoć da su se i njihovi kompjuteri našli na meti hakerskog napada, ali da su na vreme primenjene zaštitne mere pa je virus blokirao tek manje od jedan odsto kompjutera Ministarstva.

Inače, ranije juče su policijski izvori rekli  da rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije registrovalo hakerske napade na svoje kompjuterske sisteme, mada je moskovski odsek Minstarstva na svom sajtu objavio "izvinjenje korisnicima zbog mogućih problema usled radova na tehničkom održavanju".

"Odsek Ministarstva za informacione tehnologije i zaštitu informacija prijavio je napad virusom na kompjutere Ministarstva koji koriste Vindous. Zahvaljujući pravovremenim merama, oko 1.000 zaraženih kompjutera, ili manje od jedna odsto kompjutera Ministarstva, bilo je blokirano", rekla je portparolka Ministarstva Irina Volk, prenosi ruska agencija.

Volk je naglasila da serveri Ministarstva nisu zaraženi sajber virusom.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su juče izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Navodi se da su bezbednosni eksperti juče izrazili zabrinutost zbog talasa sajber napada koji se brzi širi po svetu, a u kojem je, izgleda, upotrebljen virus razotkriven u dokumentima koji su procureli iz NSA.

U Španiji je tim za hitan kompjuterski odgovor saopštio da je današnji napad izmenjena verzija virusa "VonaKriptor", koja je bila sadržana u aprilskom onlajn materijalu grupe koja sebe naziva "Šedou brokers" (Posrednici iz senke), a koja je objavila ono za šta tvrdi da su podaci NSA.

Sajber napad izveden je na celoj teritoriji Britanije uz pomoć softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup.

AP je preneo navode "NHS Didžitala", koji se brine o sajberbezbednosti bolnica, da je napad izveden "softverom za traženje otkupa" pod nazivom "Vona dekriptor" koji zaključava kompjuter i drži ga kao "taoca" dok napadači traže novac da bi on mogao ponovo da proradi.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da nisu samo britanske bolnice bile meta hakerskog napada, već da je reč o medunarodnom sajber napadu koji je ugrozio više zemalja i organizacija.

"Znamo da je izvestan broj organizacija Nacionalne zdravstvne službe (NHS) prijavio da su pretrpele napad čiji počinioci traže otkup, ali nemamo dokaze da su pri tom ugroženi podaci o bilo kom pacijentu", rekla je Mej.

Španska telekomunikaciona kompanija Telefonika i još nekoliko domaćih kompanija našlo se juče na udaru sajber napada, saopštila je vlada u Madridu.

Špansko ministarstvo energetike je potvrdilo "više sajber napada usmerenih na španske kompanije", dodajući da su napadači koristili malver koji blokira pristup datotekama sve dok se ne plati "otkup".

Slični hakerski napadi prijavlji su i u Rumuniji, dok su lokalne vlasti u Švedskoj saopštile da je i njihovih 70 kompanija "zaražene" virusom nakon što su danas pretrpele sajber napad, pri čemu se kompjuteri sami gase i restartuju s porukom da su fajlovi šifrovani i da se traži uplata novca kako bi se omogućio pristup.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...