(VIDEO) KIM ISPALIO RAKETU, TRAMP POLUDEO: Putine, ne mogu da verujem da ti je svejedno!
Foto: Fonet/AP, Reuters

Na ivici nerava

(VIDEO) KIM ISPALIO RAKETU, TRAMP POLUDEO: Putine, ne mogu da verujem da ti je svejedno!

Planeta -

Severna Koreja je ispalila neidentifikovani projektil iz regiona u blizini svoje zapadne obale, a predsednik SAD Donald Tramp smesta je zatražio jače sankcije protiv Pjongjanga i pozvao Rusiju da se oglasi.

Raketa, za koju se pretpostavlja da je balistička, lansirana je u regionu Kusong, lociranom severozapadno od Pjongjanga, u oblasti gde je Severna Koreja ranije testirala raketu srednjeg dometa koju, kako se veruje, razvija.

Tramp, koji je krajem aprila upozorio da je moguć "veoma, veoma ozbiljan konflikt" sa Severnom Korejom, sad je izjavio da ne može da zamisli da je Moskva zadovoljna s ovom poslednjom probom jer je raketa pala bliže Rusiji nego Japanu.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je lansiranje rakete poslužilo kao poziv za sve države da uvedu strože sankcije prema Severnoj Koreji, a američko Ministarstvo finansija razmatra sva raspoloživa sredstva za uskraćivanje svih pristupa međunarodnim finansijskim sistemima toj državi.

Kina je pozvala na uzdržanost, i sve strane da ne čine ništa što bi povećalo tenzije, nakon što je Severna Koreja lansirala balističku raketu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track