Kastro prešao na haiku
Foto: Reuters

Batalio maratonske govore

Kastro prešao na haiku

Planeta -
Zbunjuje javnost kratkim poučnim tekstovima jogi i gajenju dudova

HAVANA - Bivši kubanski lider Fidel Kastro, poznat po maratonskim govorima, poslednjih desetak dana zbunjuje javnost kratkim poučnim tekstovima nalik na haiku poeziju, podstičući nagađanja da li je reč naprosto o ekscentričnosti ili iza toga stoji namera da se vrati na politicku scenu.

Za razliku od ranijih dugačkih kolumni koje je pisao u razmacima od po nekoliko nedelja, Kastro je sada počeo da gotovo svakog dana objavljuje poneku misao, kratke tekstove koje naziva "refleksije" ili "razmišljanja."

"To je metod kojim pokušavam da prenesem skromno iskustvo koje sam stekao tokom brojnih godina a koje smatram krorisnim za kubanske funkcionere koji su nadležni za proizvodnju hrane " naveo je on u objašnjenju svoje prve "refleksije" 10. juna, preneo je Rojters.

Ukoliko su saveti o poljoprivredi i bili prvobitna svrha tih tekstova, Kastro je otišao dalje od toga i napisao niz drugih razmišljanja, ponekad mističnih ponekad politickih koja ostavljaju utisak da nekadašnji lider ponovo želi da preuzme istaknutiju ulogu posle života u senci od povlačenja 2008.godine.

U jednom od tekstova je recimo hvalio bivšeg nemačkog lidera Eriha Honekera, poznatog po otporu promenama komunističkog sistema, a osudio kineskog lidera Denga Sjaopinga koji je pokrenuo tržišne reforme, što neki tumače kao upozorenje da ekonomske reforme za koje se zalaže njegov mlađi brat Raul Kastro ne treba Kubance previše da odvoje od komunističkih ideala.

"Imao sam privilegiju da posmatrama Honekerovo ponašanje kada je gorko plaćao dug čoveka koji je prodao dušu đavolu za nekoliko časica votke," napisao je on 11. juna ne ulazeći u bliže objašnjenje.

Za Denga je u petak napisao: "On je sebe smatrao mudrim i to je nesumnjivo i bio. Ali učinio je jednu malu grešku. Jednog dana je rekao "Kuba mora biti kažnjena." Naša zemlja nikada nije izgovorila njegovo ime, to je bila potpuno neprimerena uvreda."

Moguće je da Kastro (85) samo iznosi zapažanja zasnovana na njegovom dugogodišnjem iskustvu ali iskusni posmatrači misle da tu ima i nešto više od toga.

"Ja mislim da refleksije predstavljaju neobičan način da se Fideli i ili njegovi surogati ponovo uključe u politički milje," izjavio je bivši analitičar CIA Brajan Latel, koji je dosta pisao o Kastru i Kubi, preneo je Rojters.

Kubanci različito reaguju na Kastrova razmišljanja. Neki se slažu da on želi da pokaže da je još prisutan, neki prihvataju refleksije kao ekscentričnost a drugi ga ismevaju. U svakom slučaju zasad je teško oceniti o čemu se radi.

On je juče napisao dve refleksije, o širenju univerzuma i drugu, kojom izražava divljenje prema eskpertima za jogu prikazanim u jednoj televizijskoj emisiji.

"Jogini rade sa ljudskim telom stvari koje pervazilaze našu maštu. Oni su tamo, pred našim očima, kroz slike koje stižu sa ogromne razdaljine, kroz "Put u nepoznato," napisao je on. Prethodno je u ponedeljak pisao o gajenju duda kako bi se Kubancima obezbedili hrana i vlakna. tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track