(VIDEO) DA SE OVO DOGODILO NIKO OD NAS NE BI POSTOJAO! Ovih 30 sekundi odredilo je SUDBINU LJUDI!
Foto: Youtube

Novo otkriće naučnika

(VIDEO) DA SE OVO DOGODILO NIKO OD NAS NE BI POSTOJAO! Ovih 30 sekundi odredilo je SUDBINU LJUDI!

Planeta -

Da je asteroid koji je zbrisao dinosauruse sa planete Zemlje udario u nju nekoliko sekundi ranije, ili kasnije, oni bi najverovatnije preživeli. S druge strane to bi značilo da nas ne bi bilo.

Naime, naučnici imaju teoriju po kojoj bi sve bilo drugačije da je samo 30 sekundi kasnije ili ranije asteroid pogodio Zemlju. U tom slučaju ne bi udario u kopno nego bi pao u okean što bi prouzrokovalo mnogo manji haos.

Po do sada dostupnoim podacima tri četvrtine života na Zemlji je u trenutku uništeno kada je asteroid pogodio našu planetu, dok su oni malobrojni preživeli dinosaurusi nestalai tokom narednih par godina.

Posle uadara asteroida stvoren je veliki oblak prašine koji je zaklonio Sunce, izazvao vcelike klimatske promene i tako uticao na manjak hrane širom Zemlje.

Ali da je udario samo 30 sekundi ranije ili kasnije, dinosaurusi bi preživeli, tvrdi se u novoj studiji. Novi dokumentarac BBC "Dan kada su dionsaurusi umrli" pokazuje da je asteroid udario u Zemlju pre oko 66 miliona godina.

Istraživanja su pokazala da je oblast gde je asteroid pao bila bogata sumpornim jedinjenjiam koji su doprineli da oblak koji se podigao zbog udarca bude mnogo gušći. kada je udario u Zemlju asteroid je izazvao da 100 milijardi tona sulfata ode u atmosferu.

Ali samo pola minuta razlike bi doveo do toga da steroid padne u Tihi okean što bi proizvelo mnogo manje štete.

Ipak, ono što se dogodilo diosaurusima mnogo godina kasnije doprinelo je da se razvije naša vrsta. Naime, odlazak velikih grabljivica dao je priliku manjim sisarima da se razviju što je na kraju tokom evolucije dovelo do rađanja ljudske rase.

"Da nije bilo tog asteroida, ne bi bilo ni nas", rekao je prof. Alis Roberts za Tajms.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Džinovska misteriozna morska neman pronađena na obalama Indonezije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track