Najnovije vesti

MEKMASTER KAŽE DA TRAMP NIJE ODAO INFORMACIJE LAVROVU: Ništa što mu je rekao ne može ugroziti SAD
Foto: Reuters

Medijski rat

MEKMASTER KAŽE DA TRAMP NIJE ODAO INFORMACIJE LAVROVU: Ništa što mu je rekao ne može ugroziti SAD

Planeta

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Mekmaster rekao je danas da američki predsednik Donald Tramp nije imao "neprimeren" razgovor sa ruskim zvaničnicima prošle nedelje u Beloj kući.

"Stojim iza izjave koju sam dao juče", rekao je Mekmaster u Beloj kući, preneo je Rojters.

"Ono što hoću da kažem jeste da je pretpostavka članka (Vašington posta) lažna i da ni na koji način predsednik nije imao konverzaciju koja je bila neprimerena ili je mogla da dovede do bilo kakvog propusta u nacionalnoj bezbednosti", preneo je Rojters.

Mekmaster je u ponedeljak demantovao navode da je Tramp prošle nedelje otkrio Rusima poverljive obaveštajne informacije, istakavši: "Bio sam u sobi. To se nije desilo". I državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da Tramp nije razgovarao o izvorima, metodama niti o vojnim operacijama tokom susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Tokom susreta sa Lavrovom, Tramp je razgovarao o širokom spektru pitanja, među kojima i o zajedničkim naporima koji se tiču pretnji u vezi sa borbom protiv terorizma, naveo je Tilerson u saopštenju. Sam Tramp je danas ocenio da je imao "apsolutno pravo" da podeli osetljive informacije sa Rusijom na sastanku poznatom javnosti u Beloj kući i poručio da je želeo da pomogne Moskvi u njenoj borbi protiv Islamske države i terorizma.

"Kao predsednik želeo sam da podelim sa Rusijom, što imam apsolutno pravo da uradim, činjenice u vezi sa terorizmom i bezbednosti avio letova", napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je ranije da je Tramp otkrio visokim ruskim zvaničnicima poverljivu informaciju tokom posete Sergeja Lavrova Vašingtonu. Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je na Fesjbuku napisala da su te tvrdnje "još jedna izmišljotina".

Kritike na račun američkog predsednika izneli su, međutim, senatori Džon Mekejn, koji je iz redova Trampovih republikanaca, zatim Dik Darbin, drugi čovek demokrata u Senatu, i Mark Vorner, demokrata iz senatskog Odbora za obaveštajne poslove.

"Vašington post" je ranije, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da je Tramp Lavrovu, tokom njihovog susreta prošle nedelje, otkrio veoma poverljivu informaciju o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obaveštajni izvor, podsetio je AP.

Dnevnik je naveo da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbedio partner SAD preko veoma osetljivog obaveštajnog partnerskog sporazuma. Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podeli informaciju sa Rusijom, a zvaničnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa tim saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, naveo je "Vašington post".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...