RUSI ODBRUSILI PREDSTAVNICIMA CIA: Potpuno je apsurdna tvrdnja da smo se mešali u američke izbore!
Foto: Reuters

Odbrusili

RUSI ODBRUSILI PREDSTAVNICIMA CIA: Potpuno je apsurdna tvrdnja da smo se mešali u američke izbore!

Planeta -

Centralna obaveštajna agencija SAD komentarisala je izjavu bivšeg agenta CIA Reja Makgoverna u programu „Going andergraund“ na televiziji RT, u kojem je on rekao da je sâmo rukovodstvo Agencije moglo da bude umešano u predsedničke izbore u zemlji.

Makgovern je podsetio da jedno od najnovijih otkrića „Vikiliksa“ pokazuje da je CIA ima program uz pomoć kojeg može da maskira svoje aktivnosti na internetu. Ona može da sakrije poreklo stvaralaca malavera (zlonamernih programa), predstavljajući ih kao Ruse, Kineze, ili stanovnike drugih država.

„Oni su ovu mogućnost iskoristili tokom kampanje 2016. godine. Zapravo, rusko ’mešanje‘ izveo je direktor CIA Džon Brenan“, rekao je bivši agent.

Kao odgovor na zahtev RT o govoru Brenana, CIA je saopštila da je odgovornost Rusije za hakovanje tokom predsedničkih izbora u SAD „utvrđena činjenica“.

„Odgovornost ruskih obaveštajnih službi za hakovanje u vezi sa izborima je utvrđena činjenica. Nije čudo što takva propagandna televizija kao što je RT prećutkuje ove činjenice“, izjavila je portparolka CIA Heder Fric Hornjak.

CIA je istakla da „nijedna renomirana novinska organizacija ne sumnja u krivicu Rusije“. Osim toga, portparolka je saopštila da je glavni i odgovorni urednik „Vikiliksa“ Džulijan Asanž „najbolji prijatelj terorista i diktatora“.

"Izjava CIA da učešće Rusije u sajber-mešanje u američke izbore predstavlja „utvrđenu činjenicu“ je potpuno apsurdna, a Moskva i Vašington su još u vreme predsednika Baraka Obame razmenjivali informacije o strahovima SAD i to pitanje je bilo zatvoreno", izjavio Krutskih.

Ranije je portparolka CIA Heder Fric Hornjak izjavila da učešće ruskih obaveštajnih službi u sajber-mešanju u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja „utvrđenu činjenicu“.

„To je potpuni apsurd i pokušaj CIA da ’pokrije‘ svoju agenciju. Nedelju dana pre izbora stigao je zvanični zahtev iz SAD na osnovu međudržavnih sporazuma, a mi (ruska strana) smo još u vreme Obame (kao predsednika) dali Amerikancima detaljan zvanični odgovor, nakon čega su se sve bezbednosne strukture SAD, i CIA i FBI, smirile i bile zadovoljne. Zadovoljne time što nije utvrđeno nikakvo mešanje“, rekao je Krutskih.

Prema njegovim rečima „pitanje je bilo zatvoreno“.

„I više nismo dobijali zahteve od nadležnih američkih bezbednosnih službi. A činjenica da CIA sada reaguje na ovakav način najverovatnije govori o tome da oni projektuju na sebe situaciju sa uklanjanjem direktora FBI Džejmsa Komija i pokušavaju, uprkos svojim ustavnim nadležnostima, da uđu u unutrašnje političke američke igre, ali pritom koriste bezvredne pristupe i lažne razloge“, istakao je specijalni predstavnik ruskog predsednika.

(Sputnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track