APSURDNO: Američki guverner odbio da zabrani brakove s decom jer se to protivi verskim običajima
Foto: Reuters 20 11 2016

Zastrašujuća odluka

APSURDNO: Američki guverner odbio da zabrani brakove s decom jer se to protivi verskim običajima

Planeta -

Republikanski guverner odbio je da potpiše zakon koji bi zabranio sklapanje brakova sa decom u američkoj saveznoj državi Nju Džersi.

Guverner Kris Kristi, veliki sledbenik Donalda Trampa, izjavio je da bi takva zabrana bila suprotna pojedinim verskim običajima. Nije rekao o kojim tačno verskim običajima govori.

Prema Rojtersu, maloletnički brakovi su sveprisutni u SAD-u. Oko 170.000 dece stupilo je u brak između 2000. i 2010. godine u 38 saveznih država.

Iako je starosna granica za stupanje u brak u većini država 18, svaka od njih ima rupe u zakonu koje dopuštaju brakove s decom. Novi zakon bi zabranio sklapanje braka deci mlađoj od 18.

Kristi smatra da bi zakon trebalo da ima izuzetak, te da dopusti tinejdžerima od 16 i 17 godina stupanje u brak.

"Zabrana bez izuzetka bi prekršila kulturna pravila nekih zajednica u Nju Džersiju, koje se temelje na verskim tradicijama", izjavio je Kristi.

Protivnici zakona tvrde da bi izuzeci trebalo da uključuju mlade vojnike, jer 17-godišnjaci mogu da se prijave u vojsku bez pristanka roditelja i trudne tinejdžerke.

Političarka Nensi Munoz izjavila je da je razočarana, ali da bi zakon navodno mogao da stupi na snagu ako ga zakonodavci ponovo pošalju guverneru sa svojim preporukama.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track