BUDUĆNOST JE U RUKAMA MAŠINA: Kako zaustaviti opasnost veštačke inteligencije

Novi svetski poredak

BUDUĆNOST JE U RUKAMA MAŠINA: Kako zaustaviti opasnost veštačke inteligencije

Planeta -

Veštačka inteligencija je verovatno jedna od najkontroverznijih tehnoloških segmenata današnjice i tema brojnih rasprava.

Razvoj veštačke inteligencije poslednjih godina je doživeo strahovit uzlet. Stvari koje su nam se sve donedavno, bez obzira na to što živimo u vremenima ekstremnog tehnološkog napretka, činile potpuno nezamislivim nezaustavljivo ulaze u naše živote.

I realno, zaista se može konstatovati kako je privilegija svedočiti pretvaranje "snova u stvarnost", biti delom fascinantne ere u kojoj je veštačka inteligencija postala nezaobilazan deo našeg putovanja. A opet, vrlo često smo svedoci otvorenom emitovanju straha, pa čak i paranoje, kako bi upravo AI mogla doneti početak kraja, jer mnogi eminentni stručnjaci ne skrivaju kako bi preterani razvoj mogao da donese potpuni krah.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pojednostavljeno rečeno, postoji dovoljan broj onih koji se iskreno boje kako bi ljudi upravo zbog veštačke inteligencije mogli doći do svog kraja, odnosno postati robovi vlastitog napretka. Kako? Vrlo jednostavno, balansiramo na tankoj granici, ako bi se veštačka inteligencija, čija su rešenja sve bolja i sve je manje zavisna o interakciji s čovekom, otela kontroli postoji realna mogućnost da uslovno rečeno započne "kolonizacija od strane AI".

Je li takav scenaro samo plod nečijeg preteranog straha ili je zaista reč o vrlo realnoj opciji bliske budućnosti, malo je teže reći, ali već se krenulo u osnivanje međunarodnih udruženja koja za cilj imaju upravo da drže pod kontrolom razvoj AI. Očigledno je ono što se događa iza kulisa bitno drugačije i ozbiljnije od onoga što mi kao krajnji konzumenti rešenja temeljenih na AI imamo prilike videti i koristiti.

Vrlo zanimljivo i intrigantno izlaganje na ovu temu održao je stručnjak Siraj Raval, koji se bavi upravo ovom inteligencijom.

Po njegovom mišljenju, najveća opasnost leži u potencijalnoj mogućnosti da vrlo uski krug odabranih, pritom misli na vlade pojedinih zemalja ili multinacionalne korporacije, zavlada veštačkom inteligencijom i tako kreira nešto što se obično naziva "novi svetski poredak".

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Strah od veštačke inteligencije Raval je zapravo sveo pod dva moguća uzroka koja bi mogla da dovedu do kraha - prvo, ono što su i ostali spominjali, a to je da se AI otme kontroli i krene u "porobljavanje ljudi". Drugo, ništa manje opasno, temeljeno je na mogućnosti manipulacije našim životima. Siraj Raval je to objasnio na vrlo plastičan način s realnim postavkama kojima svedočimo upravo ili pogotovo sada, a radi se o - lažnim vestima. Iako se ovo mnogima čini poprilično banalnim i benignim, zapravo nije, jer ako bi veštačku inteligenciju kontrolisao uski krug moćnika koji bi je koristio za distribuciju lažnih vesti i ujedno kontrolu stvarnog stanja, svet bi zaista postao mesto u kojem bi čovečanstvo živelo u svetu iluzija.

A manipulacija je u takvom okruženju vrlo jednostavna i omogućuje praktički potpunu kontrolu svega što se događa. Postoji li rešenje koje bi omogućilo da se izbegne ovakva budućnost koja bi omogućila da nas na određeni način "veštačka inteligencija sve zajedno pobije"?

Prema mišljenju Siraja Ravala, postoji, a krije se u potrebi svojevrsne - demokratizacije veštačke inteligencije. Konkretno, to znači da je potrebno večtačku inteligenciju sasvim otvoriti i približiti što većem broju ljudi, kako bismo mi kao pojedinci imali priliku da shvatimo kako AI funkcioniše, skinuli s nje celofan mističnosti i straha, odnosno shvatili kako nam može poboljšati kvalitet života. Da li to moguće teško je reći, pogotovo ako znamo da svet ima i daleko većih, ozbiljnijih problema, ali da je situacija vrlo ozbiljna, to niko više i ne krije…

(zimo.dnevnik.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako zaštiti decu od “Plavog kita”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track