Otrovali Mubaraka?

Sumnjive okolnosti

Otrovali Mubaraka?

Planeta -
Mediji objavili da je svrgnuti lider Egipta klinički mrtav, a neki tvrde da je ubijen. Vojne vlasti kažu da je živ, ali u komi i na aparatima

KAIRO - Dokusurili ga.Bivši predsednik Egipta Muhamed Hosni Mubarak (84), koji je osuđen na doživotnu robiju, navodno je klinički mrtav, a učesnici mnogih foruma na internetu tvrde da je otrovan u zatvorskoj bolnici u Kairu. Oni sumnjaju da je „poslednji faraon“ sistematski trovan od trenutka kad mu je izrečena presuda 2. juna ove godine. S druge strane, vojne vlasti u Egiptu tvrde da je Mubarak živ, ali da je na aparatima.Prema navodima stranih medija, Mubarak je danima odbijao da uzima zatvorsku hranu jer je tvrdio da ga preko nje truju, a kad mu je izrečena presuda, zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo. On je više puta padao u komu, da bi se juče pojavila informacija da je posle srčanog i moždanog udara klinički mrtav.Mnogi smatraju da pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja nije moglo da se dogodi usled raka pankreasa koji mu je dijagnostifikovan, već da ga ubija otrov. Takođe, pojedinci misle da su ga lekari namerno uvodili u komu i iznova oživljavali kako bi mu oslabili organizam.Pored toga, mnogima je sumnjivo to što se Mubarak od hapšenja u avgustu prošle godine pa do izricanja presude nalazio u vojnoj bolnici, u kojoj su pored njega stalno bili sinovi Džamal i Ali i u kojoj je bio pod nadzorom proverenih lekara. Nakon što je osuđen na doživotnu robiju, prebačen je u zatvorsku bolnicu, gde mu nisu bile dozvoljene svakodnevne posete.Prema rečima Mubarakovog advokata Farida el Deba, nakon izricanja presude Mubarakovom timu lekara bio je zabranjen pristup zatvorskoj bolnici.- On je bio iznenađen kad je video da će ga lečiti doktori koji nisu upoznati s njegovim zdravstvenim stanjem. Verovao je da ga truju, tako da je pio samo jogurt i sok koje su mu donosili članovi porodice kada su mu dolazili u posetu. Plašio se da uzme bilo šta drugo od nekog drugog - rekao je El Deba.Takođe, nadležni su odbili da Mubaraka prebace iz loše zatvorske bolnice u neku bolje opremljenu, iako je njegov advokat to više puta tražio. Prebacili su ga tek preksinoć, posle srčanog i moždanog udara.

Kao Arijel ŠaronNa pojedinim forumima na internetu ističe se sličnost između Mubaraka i bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata, koji je dobio misterioznu bolest od koje je umro 2004, baš kada su mnogi hteli njegovo povlačenje. Takođe, Mubarakov slučaj povezuju i sa onim što se desilo izraelskom lideru Arijelu Šaronu, koga održavaju u stanju kome poslednjih pet godina.

Tamara Marić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track