(VIDEO) PRVA PRESUDA UBICI RUSKOG PILOTA: 5 godina zatvora Alparslanu Čeliku zbog nelegalnog oružja
Foto: Printscreen Twitter/@CelikAlparslan

Na robiju

(VIDEO) PRVA PRESUDA UBICI RUSKOG PILOTA: 5 godina zatvora Alparslanu Čeliku zbog nelegalnog oružja

Planeta -

Alparslan Čelik, turkmenistanski ekstremista koji je ubio ruskog pilota Olega Peškova, osuđen je na samo pet godina zatvora zbog nelegalnog posedovanje oružja.

Ovo je samo prvi proces protiv Čelika, kom tek treba da se sudi zbog Peškovljevog ubistva.

Oleg Peškov je bio pilot ruskog lovca Su-24 čiji je avion oboren 24. novembra 2015. godine dok je leteo na zadatku iznad Sirije.

Dok su on i kopilot padali, sa zemlje su u njih pucali turkmenski ekstremisti, koje je predvodio Alparslan Čelik. Kopilot je preživeo, Peškova su ubili. Kad su se dokopali Peškovljevog tela, "overili" su ga hicima iz oružja. Evo kako je to izgledalo:

Zbog skandaloznog obaranja ruskog aviona u Siriji, Rusija i Turska bile su na ivici rata, a situacija je bila tako loša da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan lično otputovao u Moskvu da se izvini predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i Rusima. Čelik je uhapšen, ali presuda je porazna.

"Sud u Izmiru završio je danas suđenje Alparslanu Čeliku zbog nezakonitog posedovanja oružja. Sud nije pokretao pitanje njegove odgovornosti za smrt ruskog pilota (Olega) Peškova, istraga o tome se nastavlja", izjavio je Čelikov advokat Murat Ustundag Sputnjiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track